Hľadať
Sezónne témy
24. novembra 2022

Leto v záhradke: práca aj odpočinok

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
360 prečítanie
Leto v záhradke: práca aj odpočinok
Leto buď pochválené. Svetlo dlho do večera, teploty lákajúce na opaľovanie na ležadle alebo zvlaženie v bazéne a bohatý zber z ovocnej a zeleninovej záhrady. Na čo by sme v letných mesiacoch nemali v záhradke zabudnúť - a akú relaxáciu si naopak nenechať ujsť?

Letné záhradné práce

Úroda. Každý, kto v lete vkročí do záhrady, nájde na každom kroku nejaké plody. Úroda a spracovanie úrody je odmenou za naše celoročné snaženie, ale nemôžeme podceniť ani čas, ktorý jej musíme venovať. Inak ovocie a zelenina zbytočne zhnijú na záhonoch alebo na vetvách. Viac si môžete prečítať v článku o novembrovej starostlivosti o záhradku.

Neviete si rady, ako spracovať prebytky úrody? Pripravili sme pre vás obsiahly článok.

Počas augusta sa vybavte nožnicami a zastrihnite ovocné stromy a kríky, prerežte maliník a príliš rozrastené vetvy hrušiek a jabloní podoprite, aby ich dozrievajúca úroda nepreťažila a nepolámala. Ostrihajte aj živý plot. Opatrne s kosením trávy – cez leto nesekajte na menšiu výšku ako zhruba 3–4 cm. Kratšia tráva by v letných horúčavách mohla ľahšie uschnúť.

Naučte sa odpočívať

Správna záhrada by mala zahŕňať aspoň časť priestoru určeného na odpočinok a spoločenské stretávanie. V akom pomere to bude, záleží na každom majiteľovi - niekto relaxuje aj pri okopávaní záhonov, iný si praje záhradu čisto odpočinkovú. Aspoň malé posedenie by ale nemalo chýbať.

V lete môžete na záhrade tráviť väčšinu dňa, pokiaľ ju k tomu aspoň trochu prispôsobíte. Na záhrade sa dá variť, sprchovať sa, pracovať, odpočívať a v teplých nociach dokonca aj spať.

Ideálne prístrešie pre popoludňajší spánok na čerstvom vzduchu, čítanie knižiek pri káve alebo porozprávanie so susedmi na záhrade poskytne pergola. Môže susediť s domom alebo stáť uprostred záhrady, moderné bioklimatické hliníkové pergoly navyše ponúknu úplné zaklopenie lamiel a ochranu pred dažďom, alebo nezávislé naklápanie lamiel v niekoľkých oddelených sekciách strechy pergoly.

Pokiaľ ich ešte nemáte, kúpte si pre vonkajší odpočinok polohovateľné ležadlá. Sú ideálne na čítanie, opaľovanie aj jednoduchú relaxáciu. Ešte príjemnejší pocit ponúkne hojdacia sieť.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
360 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
360 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.