Hľadať
Sezónne témy

Šetrenie vodou na záhrade: viete, ako sa zalieva motykou a vidlami?

Ing. Aneta Paroulková
2 min.
876 prečítanie
Šetrenie vodou na záhrade: viete, ako sa zalieva motykou a vidlami?
Ako šetriť vodou na záhrade?

Zalievajte skoro ráno alebo naopak neskoro večer

Pri zalievaní cez deň sa voda rýchlo odparí a nedostane sa ku koreňom. Ideálne je záhradu kropiť v čase, keď krajina ešte (alebo už) nie je taká rozpálená. Ráno nám navyše rastliny odpustia aj chladnejšiu vodu; cez deň je lepšie používať odstátu, aby neutrpeli teplotný šok. Listovú zeleninu, papriky alebo uhorky musíme zalievať častejšie, pre rastliny s hlbším koreňovým systémom (paradajky, strukoviny atď.) je lepšia výdatná zálievka zhruba raz za týždeň. Ak nechcete plytvať vodou, nekoste trávnik príliš nízko pri zemi, dostali by ste sa do bludného kruhu zasychajúcej trávy, časté zálievky a ďalšieho kosenia.

Správne zalievanie je bodovo ku koreňom rastlín, nie kropeniu z výšky. Kvapky usadené na listoch môžu spôsobiť popálenie alebo hubové choroby.

Zbierajte dažďovú vodu

Na zalievanie je najvhodnejšia dažďová voda, a to hneď z niekoľkých dôvodov - na rozdiel od vody z bežnej vodovodnej siete je mäkká, neobsahuje zbytočné rozpustené minerály a žiadny chlór. Navyše ju môžeme ľahko zbierať odvádzaním z odkvapov do vhodných nádrží. Je možné zvádzať vodu do podzemných nádrží s filtrami a využívať ju napríklad aj do automatických zavlažovacích systémov, úplne však postačí „starý dobrý“ barel alebo sud pod odkvapom.

Pokiaľ nemáme k dispozícii dostatočné množstvo dažďovej vody, je na zalievanie vhodná aj voda zo studne, ktorú necháme odstáť a zahriať vo vhodnej nadzemnej nádrži.

Zalievať sa dá aj prečistenou „sivou vodou“, teda odpadovou vodou z domácnosti neznečistenou močom alebo fekáliami. Na tento účel je vhodná napríklad voda z oplachovania riadu, z umývadiel či vaní. Na domáce čistiarne sivej vody (alebo tiež na stavbu podzemnej nádrže na zachytávanie dažďovej vody) je možné čerpať dotácie zo štátnych programov.

Zalievajte motykou a vidlami

Že to nedáva zmysel? Len na prvý pohľad: „zalievanie motykou“ jednoducho znamená, že skyprená zem prijíma vodu lepšie ako udupaná. Podobne „zalievanie vidlami“ pomáha pôde lepšie udržať teplotu, aby sa z nej voda menej odparovala. Ide o mulčovanie dostatočne hrubou vrstvou hrubšieho materiálu – preschnutá pokosená tráva, slama, kamienky alebo lístie. Podobnú funkciu bude mať aj zatienenie vysadenej pôdy plachtami alebo rohožami.

Rastlinám kradne vlahu aj burina, preto vodu ušetríme aj dôkladným pletím záhonov.

Okrem vody skúste šetriť aj energiou.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
876 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
876 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.