Hľadať
Sezónne témy
4. júla 2022

Netradičná zelenina: skúste si vypestovať fenikel, mangold alebo okru

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
841 prečítanie
Netradičná zelenina: skúste si vypestovať fenikel, mangold alebo okru
Rozšírte si obzory a vyskúšajte jedlé kvety, okru, neobvyklé druhy listovej zeleniny alebo napríklad fenikel. Čím pestrejšia záhrada a jedálniček, tým lepšie!

Netradičná listová zelenina: šaláty, špenáty, fenikel aj mangold

Každý pozná šalát hlávkový alebo ľadový, prípadne rukolu a valeriánku poľnú. To ale nie sú jediné jedlé lístky, ktoré môžete pestovať na záhrade: na priebežný zber je skvelý dubáčik, ktorý rýchlo dorastá (ale tiež najrýchlejšie uvädá, je preto potrebné ho skonzumovať čo najskôr), ako zdroj listov do šalátu Caesar využijete vlastnú úrodu rímskeho šalátu a pikantnú horkastú chuť jedlám dodá malé množstvo lístkov štrbáka (endívia).

TIP: Čo dorobiť na jeseň na záhrade?

Do módy sa dostáva mangold, z ktorého sa dajú zužitkovať listy aj stopky. Listy sa obvykle dusia po vzore špenátu, rovnakým spôsobom je možné zužitkovať aj novozélandský špenát. Ten dostal názov len vďaka podobnej využiteľnosti - so špenátom nie je príbuzný a aj jeho vegetačná doba sa líši. Úroda je najväčšia v letných mesiacoch, na rozdiel od jarného a jesenného zberu špenátu. Novozélandský špenát je vhodný aj surový do šalátov, najmä pri zakrytí rastúcich listov proti svetlu, aby nestmavli. Jemnú chuť a veľký prínos pre zdravie potom má cesnakopažítka (čínska pažítka alebo cesnak hľuznatý).

Široké využitie má aj fenikel – semená sú vhodné do bylinkových zmesí pre lepšie zažívanie, zvláštnu chuť a vôňu dodajú vývarom, zálievkam a marinádam. Surové plátky feniklu môžu byť súčasťou šalátov, celú buľvu je možné upiecť alebo uvariť v mlieku.

V záhradke si môžete vypestovať aj šťaveľ. Nie ale ten, ktorý na výletoch odštipujeme pri lesných cestách – šťaveľ záhradný je výbornou doplnkovou zeleninou do šalátov, nátierok alebo zeleninových polievok.

Jedlý ibištek aj jedlé kvety

Ibištek bežne poznáme ako súčasť čajových zmesí, ako jedlý ibištek (ibištekovec jedlý) sa ale označuje okra, tradičná surovina južných štátov USA, Karibiku, západnej Ázie, východného Stredomoria a severnej Indie. Býva súčasťou vyprážaných či dusených mäsových zmesí alebo polievok. Okru si môžete vypestovať aj v našich podmienkach.

Trendom posledných rokov sa stávajú jedlé kvety – podľa tohto kritéria je možné vyhľadávať aj medzi kvetinovými semenami. Ak si chcete oživiť šaláty, chlebíčky alebo dezerty jedlou dekoráciou, zasaďte semienka kapucínka, boráku, fialky alebo nechtíka.

Cuketové kvety vyprážané v cestíčku sú vynikajúcim, pôvodne talianskym predjedlom.

Patizóny, hokkaido a ďalšie druhy tekvíc: tekvice nemusia byť len na okrasu

Medzi tekvice patria všetky tekvice, cukety a tiež patizóny, predtým obľúbené „lietajúce taniere“, ktorými si môžete spestriť záhradku a jedálniček aj dnes. Všetky druhy tekvíc sú jedlé, ale niektoré sú chutnejšie a ľahšie spracovateľné ako iné. V kuchyni tak môžete, pokiaľ sa vám bude chcieť, spracovať do jedla aj vydlabanú dužinu z halloweenskej („mexickej“) tekvice.

Záhradu budú zdobiť farebne a tvarovo zaujímavé odrody ako Sweet Dumpling (bielozelená), žaluďová tekvica tvaru jahody, snehobiela White Pearl alebo lagenária (fľašová tekvica). Ako originálny príspevok do kuchyne poslúži špagetová tekvica – na pohľad vyzerajú nenápadne, dužina sa ale po tepelnej úprave rozpadá do vlákien použiteľných ako špagety. Najčastejšie sa potom na kuchynskú úpravu pestujú tekvica hokkaido, maslová alebo muškátová.

Tekvica všetkých druhov a veľkostí sa ideálne hodí na dekorácie – väčšie je možné vydlabať a vyrezať, menšie umiestniť do kvetináčov alebo dekoratívnych zákutí.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
841 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
841 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.