Hľadať
Sezónne témy
10. novembra 2022

November na záhrade - ako najlepšie zazimovať úžitkovú záhradu

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
607 prečítanie
November na záhrade - ako najlepšie zazimovať úžitkovú záhradu
Kedy zazimovať záhradu? V novembri už by ste s tým nemali otáľať, nech vás nezaskočia mrazy a sneh. Zistite, čo potrebuje úžitková záhrada pred zimou!

Aké ovocie a zeleninu zberáme v novembri

November je posledným mesiacom na zber odolných plodín. Zberáme koreňovú zeleninu – mrkvu, paštrnák, zeler, reďkev, červenú repu alebo kvaku. Mrkva, paštrnák aj čierny koreň vydrží na záhonoch celú zimu (pri holomrazoch je potrebné prikryť ich slamou). Ak sme koncom augusta a v septembri ešte zasiali, môžeme žať aj kel (hlávkový i ružičkový), čínsku kapustu, zimný pór, čakanku, poľníček, reďkovky, mangold, špenát alebo zimnú či jarnú cibuľu. Ďalšie zeleninové tipy nájdete tu. Zo stromov v novembri zberáme dulu, sladkoplodý žeriav, plody mišpule alebo najneskoršie jablká (počkáme ale, až cez deň poľavia mrazy).

Čo v novembri zasiať na záhony

Ak nemrzne, môžeme vysiať zeleninu pre prvý jarný zber: ranú karotku, reďkovky, šalát, cibuľu alebo petržlen (vňaťovú aj koreňovú). Záhony prikryjeme bielou netkanou textíliou, riadky ochránime mulčom. Sejeme ideálne do rýh, ktoré udržujú vlhkosť a chránia pred teplotnými výkyvmi. 

Pranostiky pre mesiac november

  • Aký november, taký marec.
  • Keď na Dušičky jasné počasie panuje, príchod zimy to oznamuje.
  • Keď ešte v novembri hrmieva, úrodný rok nato býva.
  • V novembri príliš veľa snehu a vody, to známka budúcej neúrody.
  • Ak pôjde hus na Martina po ľade, budúci rok dlhé leto bude.
  • Keď sa v novembri hviezdy trblietajú, mrazy sa čoskoro uchytia.
  • Katarína na ľade, Vianoce na blate.
  • Ak stromy v novembri kvitnú, siaha zima až k letu.
  • Keď na svätého Ondreja sneží, sneh dlho poleží.

Koniec letného času: prestávame tráviť na záhrade voľný čas

S príchodom nízkych teplôt a koncom letného času už na záhrade pravdepodobne nebudeme tráviť ani tie najteplejšie popoludnie - ako by nestačilo, že je každý deň tma o niečo skôr, posun času razom urýchlil príchod tmy o hodinu a tým pádom sa tiež skôr ochladzuje. Mali by sme vyčistiť vonkajšie žalúzie a pokiaľ máte pergolu, bude tiež potrebné ju pripraviť na zimu. V niektorom z nasledujúcich článkov vám poradíme, ako na to!

Ako pripraviť záhradu na zimu

Podobne, ako sme postupovali pri zazimovaní balkóna, ale vo väčšom meradle – aj na záhrade treba okrem zberu zrelých plodov ochrániť pred nepriazňou počasia trvalky, záhradný nábytok a ďalšie vonkajšie vybavenie. Opadané lístie pohrabeme alebo povysávame vysávačom na lístie a dáme ho na kompost.

Neodstraňujeme lístie z celej plochy záhrady. Niekde v rohu necháme kôpku vetiev a nezhrabaného lístia – toto útočisko umožní prezimovanie užitočného hmyzu alebo dokonca ježkov.

Trávnik je vhodné pred zimou pokosiť, pokiaľ sme to už neurobili, ale nie úplne nakrátko – vhodná je dĺžka okolo piatich centimetrov. Neosadené záhony zrýľujeme a pohnojíme kompostom, poslednou pokosenou trávou alebo maštaľným hnojom; zvyšný kompost prehádžeme a prevzdušníme. Pred zimou dôkladne zalejeme stromy a kríky. Pokiaľ má na záhradu prístup zver, obalíme kmene pletivom. Trvalky na záhonoch prikryjeme chvojinou, senom alebo vrstvou kompostu. Záhradný nábytok umyjeme a pokiaľ je to možné, dáme ho napr. do záhradného domčeka – ak ho nechávame vonku, ochránime ho plachtou alebo špeciálnym obalom. Uistíme sa, že všetky markízy sú dôkladne zatiahnuté a nemôže k nim prenikať vlhkosť.

Zazimovanie vodných nádrží

Záhradné jazierko nie je nutné vypúšťať, dôležité ale je ho pravidelne čistiť od opadaného lístia a ďalších nečistôt. Chúlostivejšie vodné rastliny bude potrebné vybrať a uložiť v nádobe s vodou napr. v pivnici alebo inom chladnejšom mieste, kde teplota neklesne pod bod mrazu. Pred príchodom mrazov odstránime čerpadlo, vodné filtre a ďalšie prvky vybavenia (napríklad UV lampy). Pokiaľ v jazierku prezimujú rastliny alebo vodné živočíchy, bude potrebné do neho vložiť plavák proti úplnému zamrznutiu hladiny; k úspešnému prezimovaniu rýb je nutná hĺbka minimálne 1 m. Sudy a iné nádoby na dažďovú vodu vyprázdnime a uložíme hore dnom.

Okrem sudov nezabudneme uložiť prázdne kvetináče a tácky, stroje a záhradné náradie. A teraz už zostáva len tešiť sa na jar!

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
607 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
607 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.