Hľadať
Dom a záhrada

Výhody udržateľnej záhrady

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
1093 prečítanie
Výhody udržateľnej záhrady
Udržateľná alebo permakultúrna záhrada predstavuje spôsob, ako záhradníčiť s menšou námahou, nižšími nákladmi a väčším rešpektom k prírode.

Čo je permakultúra

Ide o hospodárenie s maximálnym rešpektom k prírode a využívanie jej zákonitostí. Záhradu vníma ako obnoviteľný zdroj, ktorý má pomáhať k potravinovej sebestačnosti. Vychádza z princípov udržateľného poľnohospodárstva založeného na rešpektovaní prírody. Podľa jej zástancov ide o možné riešenie neudržateľne vysokej spotreby, ktorú ľudstvo v súčasnosti má.

Základné princípy permakultúrnej záhrady:

  • rešpektovať prírodu a jej zákonitosti
  • využívať lokálne a obnoviteľné zdroje
  • nepoužívať chémiu
  • neplytvať
  • neprodukovať zbytočný odpad
  • myslieť na dobro našej planéty

Udržateľná = bezúdržbová?

Žiadna záhrada nie je stopercentne bezúdržbová. Sľubovaná „bezúdržbovosť“ by tiež nemala byť primárnou motiváciou na zakladanie udržateľnej záhrady. Vzhľadom na princípy permakultúry ale permakultúrna záhrada skutočne vyžaduje menej práce ako tradičné záhrady. Vyhýba sa napríklad pletiu záhonov - výskyt buriny je obmedzený hustejším výsevom kultúrnych plodín a ojedinelé rastliny buriny permakultúre nevadí.

Súčasťou permakultúry je samozásobiteľstvo zeleninou, budete mať teda prácu minimálne so sadením a zberom. Pokiaľ sa chcete záhradke venovať naozaj minimálne a nestojíte o výnosy, vysaďte pár záhonov nízkoúdržbových trvaliek a zvyšok záhrady premeňte na kvetinovú lúku. Na spestrenie môžete doplniť niektorými nenáročnými ovocnými kríkmi.

Permakultúra sa vracia k pôvodným odrodám, ktoré sú odolnejšie voči súčasným chorobám. Osivo je tak potrebné zháňať v špeciálnych semenárskych organizáciách.

Prepojenie záhrady s pergolou

Pri zakladaní permakultúrnej záhrady je potrebné starostlivo naplánovať, kam zasadiť ktoré plodiny. Vhodne naplánované kombinácie si nebudú prekážať, naopak sa vzájomne podporovať v raste a nadväzovať na seba v plodení. Správne založená záhrada si vytvorí vlastnú rovnováhu, je do veľkej miery sebestačná a vyžaduje minimum zásahov a údržby.

V permakultúrnej záhrade samozrejme nesmú chýbať doplnky a záhradné stavby. Hodí sa do nej ako drevená, tak aj hliníková pergola, ktorú môžete využiť aj na popínanie rastlín ako ačokča, vínna réva alebo minikivi.

Nezabudnite na vodný prvok, najlepšie v podobe prírodného jazierka s vodnými rastlinami a živočíchmi.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1093 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1093 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.