Hľadať
Dom a záhrada
19. novembra 2023

Kráľovstvo nerušeného spánku: ako najlepšie zatieniť spálňu?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
154 prečítanie
Kráľovstvo nerušeného spánku: ako najlepšie zatieniť spálňu?
Pri zatienení spálne nechceme žiadne kompromisy. Cieľ je jasný: čo najdôkladnejšie zatemnenie, aby váš spánok predčasne neprerušili slnečné lúče. Aká tieniaca technika poskytne úplnú tmu, čiastočné odhlučnenie a možno aj väčšiu bezpečnosť pre rodinné cennosti?

Svetlo a súkromie aj počas dňa: vonkajšie žalúzie

Vonkajšie žalúzie umožňujú prístup vonkajšieho svetla a pohľad von z miestnosti, ale v prípade potreby aj nepriepustné zatemnenie. Lamely v tvare písmena Z sa do seba zaklesnú a vytvoria celistvú plochu, ktorá dokonale zatieni okno a pomôže kvalite spánku, ale má aj termoregulačný efekt a zvyšuje bezpečnosť.

Dôkladné zatemnenie vám pomôže nielen s predĺžením ranného spánku, ale hodí sa tiež, pokiaľ ste zvyknutí spať po obede. Ešte ste to neskúšali? Prečítajte si náš článok o výhodách popoludňajšieho spánku.

Predokenné rolety vyžadujú doplnenie vnútorným tienením

Tiež predokenné rolety prinášajú možnosť úplného zatemnenia a znižujú prienik hluku z okolia, ako s jediným tieniacim prvkom v spálni si s nimi ale pravdepodobne nevystačíte, najmä ak máte vo zvyku sa v spálni tiež obliekať. Rolety sa samozrejme vyťahujú zdola nahor, vďaka čomu nie je dosť dobre možné získať zároveň dostatok svetla na obliekanie a pritom neodhaliť susedom či okoloidúcim viac, než by mali vidieť. Aj to ale má riešenie: pridať na okno ešte nejaký prostriedok vnútorného tienenia, ktorý prepúšťa dostatok svetla, ale pritom zachováva súkromie obyvateľov.

Ideálne vnútorné tienenie ako doplnok k vonkajším roletám sú plisse žalúzie, ktoré poskytujú dostatočnú úroveň súkromia a pritom prepúšťajú dostatočné množstvo svetla. Zvoliť môžete ale aj klasické záclony, vertikálne žalúzie alebo japonské rolety.

Zatemnenie zvnútra: screenové rolety

Nechcete nič inštalovať na fasádu? Najlepšie zatemnenie z interiérovej tieniacej techniky vám ponúkne screenová roleta vďaka látke typu blackout a uzavretiu do bočných vodiacich líšt. Screenové rolety navyše pomôžu udržať v miestnosti príjemnú teplotu.

Zaujíma vás, ako najlepšie zatieniť ďalšie miestnosti? Prečítajte si ostatné diely nášho seriálu o tienení obývacej izby, kuchyne, detskej izby a kúpeľne.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
154 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
154 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.