Hľadať
Sezónne témy
1. novembra 2023

Ste ľahký, alebo silný spáč? Aké silné zatemnenie potrebujete?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
227 prečítanie
Ste ľahký, alebo silný spáč? Aké silné zatemnenie potrebujete?
Niekto dokáže spať aj bez zatiahnutých závesov, iný schválne nezaťahuje, pretože dáva prednosť vzbudeniu pomocou denného svetla. A niekto sa bez dôkladného zatemnenia predovšetkým cez leto poriadne nevyspí. Do akej skupiny patríte vy?

Ľahký spáč: stačí vám rolety alebo vnútorné žalúzie

Svetlo vás nevzbudí. Alebo naopak: predovšetkým v zimnom období okná nezatemňujete a pri vstávaní si pomôžete pribúdajúcimi slnečnými lúčmi. Pre vás sa hodí ľahké tienenie v podobe vnútorných roliet alebo horizontálnych žalúzií: nebude vám vidieť do spálne a pre skoré letné rána si nimi môžete pritieniť, ale nerozhádže vás, keď po ich stranách prenikne trochu svetla.

Keď to ide, radšej si zatiahnete: zvoľte vonkajšie žalúzie alebo rolety deň a noc

Radi spíte potme, ale nie ste obzvlášť nároční? Môže vám stačiť nočné zaklopenie vonkajších žalúzií, ktoré majú ďalšie výhody navyše: v zimnom období pomôžu s tepelnou izoláciou, v lete zasa do značnej miery nahradia klimatizáciu. Ich prítomnosť môže tiež odradiť zlodeja.

Pokiaľ preferujete vnútorné tienenie a nechcete alebo nemôžete nič montovať na fasádu, siahnite po roletách deň a noc alebo klasických zatemňovacích závesoch. V tých sa však na rozdiel od „nekonečných“ roliet deň a noc usadzuje prach a je nutné ich z času na čas zložiť a vyprať. Údržba roliet deň a noc je oveľa jednoduchšia, odprašujú sa samotným používaním a v prípade znečistenia stačí látku ľahko umyť vlhkou handričkou.

Bez úplnej tmy sa vám zle spí: siahnite po predokenných roletách

Čím viac tmy, tým lepšie. Vaša spálňa by sa v ideálnom prípade mala podobať temnej komore. Aj pre vás existuje riešenie: perfektné zatemnenie poskytujú predokenné rolety. Tvoria celistvú vrstvu, ktorá nielen zabráni prístupu akéhokoľvek svetla, ale tlmí aj zvuky, čo vám tiež pomôže s nerušeným spánkom. Sluch je totiž zmysel, ktorý zaspáva ako úplne posledný. Ako denné tienenie môžete rolety doplniť napríklad plisse žalúziami.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
227 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
227 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.