Hľadať
Sezónne témy
31. októbra 2023

Medzinárodný deň letectva a kozmonautiky: tienenie je potrebné aj nad zemou

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
232 prečítanie
Medzinárodný deň letectva a kozmonautiky: tienenie je potrebné aj nad zemou
Medzinárodný deň letectva a kozmonautiky je stanovený na 12. apríl. Lietať nad zemou, alebo sa dokonca pohybovať v stave beztiaže, má mnoho špecifík. Niektoré veci ale riešime na zemi rovnako ako vo vzduchu, a jednou z nich je kvalitné tienenie proti oslneniu. Letci aj pasažieri v lietadlách potrebujú dobré slnečné clony. A ako sa najlepšie brániť oslepujúcim lúčom na zemi?

Markízy namiesto leteckých slnečných clôn

Pre lietadlá s presklenou kabínou je možné dokúpiť slnečné clony. Skladajú sa z jednotlivých menších panelov a môžu trochu pripomínať markízy. Tie majú oproti clonám výhodu jednoduchšej manipulácie, príjemne tlmeného zatienenia a množstva pestrých látok, ktoré môžete zladiť s domom aj interiérom.

Jednotlivé časti zapadajúce do seba a maximálna ochrana pred nevítanými slnečnými lúčmi? To zodpovedá vonkajším žalúziám. Aj keď napríklad práve vo vašej obývačke nemusia byť dôsledky oslnenia fatálne, stále stojí za to sa nepríjemne páliacim lúčom vyhnúť.

Plisse žalúzie namiesto tónovaných fólií

Rozptýliť slnečné lúče v lietadle pomôžu tónované polymérové fólie. Podobne ako slnečné okuliare filtrujú dopadajúce svetlo a zabraňujú tak oslneniu pilota, aj keď potrebuje letieť smerom k slnku. Rovnako v podstate fungujú aj plisse žalúzie: nie sú síce priehľadné, ale aj v zatiahnutom stave prepúšťajú dostatok slnečného svetla na to, aby sme v miestnosti dobre videli, a to aj keď sa slnko skláňa k horizontu.

Japonské steny namiesto tienidiel do kokpitu

Niekedy potrebujete zatieniť len určitú časť priestoru. V lietadle napríklad priestor v kokpite, kde potrebujete sledovať tablet s navigáciou alebo inštrukciami. Na tento účel slúžia prenosné tienidlá – konštrukcia, ktorá zatieni jednu konkrétnu časť palubnej dosky. 

Podobne môžete v dome alebo byte zatieniť alebo aj len vizuálne oddeliť časť miestnosti pomocou japonských žalúzií. Niekedy sa im hovorí aj japonské rolety, presnejší je ale výraz steny – ide o veľkoplošné posuvné panely, ktoré tvoria originálny doplnok interiéru a zároveň s ich pomocou vytvoríte oddelenú miestnosť alebo pracovný kút.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
232 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
232 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.