Hľadať
Sezónne témy
19. novembra 2023

Advent - keď prichádzajú vianočné sviatky

Ing. Aneta Paroulková
5 min.
288 prečítanie
Advent - keď prichádzajú vianočné sviatky
Adventné obdobie vítajú nielen deti ako pripomienku blížiacich sa Vianoc. Čo o ňom ale vieme a ako ho oslavovať inak, než len vyjedaním čokoládok z adventného kalendára?

Štyri adventné nedele

Adventné obdobie začína štyri nedele pred Štedrým dňom. Dátum je pohyblivý, pretože ide vždy o nedeľu – prvou adventnou nedeľou sa začína liturgický rok a do Vianoc prebehnú celkom štyri. Nedele sa počítajú do sviatku Narodenia Pána 25. decembra, posledná adventná nedeľa teda môže byť aj na Štedrý deň. Advent vždy končí na Štedrý večer pri západe slnka.

Len raz za čas teda kresťanský advent začína v rovnaký dátum ako adventné kalendáre predávané v obchodoch. Pripadá na nedeľu medzi 27. novembrom a 3. decembrom, tento rok teda začína v najskoršom možnom dátume. Kresťania neoslavujú advent nijako okázalo, ide predovšetkým o obdobie vnútornej prípravy na príchod Ježiša Krista. Liturgická farba sa mení zo zelenej na fialovú, konajú sa špeciálne omše - českým špecifikom je dôraz na roráty, ranné bohoslužby k pocte Panny Márie.

Adventná dekorácia

Prelom novembra a decembra, kedy je pred nami niekoľko týždňov veľmi dlhých nocí a nedostatku svetla, priamo nabáda k vyzdobeniu bytu a domu sviečkami, LED dekoráciami a svetelnými reťazami. Základom je adventný veniec, ktorý si môžete vyrobiť aj doma. Ďalšie tipy, ako si doma užiť advent, nájdete v našom minuloročnom článku.

Môžeme sa radovať z toho, že na rozdiel od minuloročného aj predminulého adventu nám tento rok nezasahujú do života protipandemické opatrenia. Radosť nám teda urobí aj prechádzka osvetleným mestom alebo návšteva vianočných trhov, či už v Česku, alebo za hranicami. Preslávené adventné trhy sa konajú v Drážďanoch, Viedni alebo v Norimbergu, zážitkom ale určite bude výlet do akéhokoľvek nemeckého alebo rakúskeho mesta. Šancu môžete dať aj poľským alebo slovenským trhom.

Predvianočné upratovanie

Aj keď sa navzájom utešujeme vyhláseniami, že Ježiško sa narodil v chlieve a my predsa chceme, aby si u nás pripadal ako doma, v skutočnosti nikto nechce tráviť sviatky v špine a neporiadku. Ako na to, aby ste sa nestrhali? Máme plán: rozdeľte si dom alebo byt na jednotlivé miestnosti a každý mesiac dôkladne upracte jednu. Tesne pred Štedrým dňom stačí urobiť bežné povrchové upratovanie a domácnosť bude žiariť.

Zmocňuje sa vás s blížiacimi sa sviatkami a koncom roka skľúčenosť? Budete tento rok na Vianoce sami? Nebojte sa požiadať o pomoc. Vianoce sa môžu stať sviatkami radosti aj pre vás.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
288 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
288 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.