Hľadať
Sezónne témy
9. novembra 2022

Popoludňajší spánok vás osvieži aj omladí: ako na neho?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
661 prečítanie
Popoludňajší spánok vás osvieži aj omladí: ako na neho?
Spánok po obede poznáme od malých detí, ale užitočný je aj pre dospelých: krátky šlofík, anglicky „power nap“, dokáže doplniť energiu na celý zvyšok dňa. Ako si ho správne naplánovať?

Výhody popoludňajšieho spánku

Takzvaný dvojfázový spánok praktizujú ľudia po celom svete (preslávené sú juhoeurópske siesty, po obede ale spia napríklad aj v Číne, Indii alebo Južnej Afrike). Vieme, že sa mu oddávali aj v antickom Grécku a Ríme, ale aj v stredovekom Anglicku. Popoludňajší „šlofík“ je teda historicky osvedčeným spôsobom boja s popoludňajšou únavou – telo si oň navyše často priamo hovorí. Ospalosť a únava vedú k prejedaniu a „dopovaniu sa“ cukrom, popoludňajší spánok vám tým pádom môže dokonca pomôcť schudnúť!

Čo vám prinesie zdriemnutie počas dňa?

  • odpočinok a relaxáciu
  • zníženie stresu
  • lepší výkon po zvyšok dňa
  • zlepšenie nálady
  • regeneráciu organizmu
  • väčšiu kreativitu a lepšiu pamäť
  • silnejší imunitný systém
  • menšia chuť na nezdravé jedlá
  • krajšia pleť

Návod na zdravý a osviežujúci popoludňajší spánok

Ak si chceme (alebo jednoducho musíme) popoludní zdriemnuť, mali by sme si ľahnúť do čerstvo vyvetranej miestnosti, ktorú je možné dôkladne zatemniť. Úplnú tmu vhodnú pre denný spánok vám poskytnú napríklad zatemňovacie predokenné rolety alebo vonkajšie žalúzie – ich výhodou je aj utlmenie hluku, prenikajúceho do miestnosti zvonku. Interiérové ​​tieniace prvky obvykle denné svetlo prepúšťajú, jednou z výnimiek je interiérová screenová roleta. V prípade, že miestnosť nedokážeme zodpovedajúcim spôsobom zatemniť, môže pomôcť spacia maska ​​na oči.

Ak máte chuť, skúste si pred zaspaním dať kávu. Na prvý pohľad to znie paradoxne, ale v skutočnosti je to spôsob, ako sa zobudiť čo najčulejšie: kofeín začína pôsobiť až zhruba po 15 minútach, pričom jeho hladina v krvi je najvyššia 45 minút po konzumácii. Keď teda zaspíte hneď po vypití šálky kávy, bude kofeín pôsobiť práve pri prebudení a niekoľko desiatok minút po ňom. Vďaka tomu sa rýchlejšie zbavíte ospalosti a ľahšie sa znova zapojíte do svojho denného programu.

Čas, kedy je vhodné si ísť zdriemnuť, najlepšie spoznáte sami – oťažievajú vám oči, ste unavení a podráždení. Záleží tiež na individuálnom spánkovom režime, iná doba je vhodná, keď vstávate o pol šiestej, a iná, keď spíte do ôsmich. Nemali by ste ale cez deň líhať neskôr ako okolo tretej popoludní, to by pravdepodobne viedlo k problémom so zaspávaním večer.

Šlofík počas dňa by mal byť naozaj krátky – ideálny je 15 až 20 minút (známe „dať si dvadsať“), neskôr dochádza k prechodu do hlbšieho spánku a trvá dlhšie, než sa človek preberie. Denný spánok dlhší ako 30 minút môže zhoršovať niektoré zdravotné problémy, napríklad vysoký krvný tlak, a viesť k zlému zaspávaniu večer.

Po prespaní vyrazte do prírody

Vonkajšie svetlo pomôže zladiť naše biologické hodiny s prírodným denným cyklom. Pohyb na čerstvom vzduchu vás nielen preberie, ale pomôže vám lepšie večer znovu zaspať a ráno vo vhodnom čase vstať. Malá prechádzka vás navyše preberie aj v prípade, že ste si ľahnúť nemohli alebo sa vám zaspať nepodarilo.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
661 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
661 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.