Hľadať
Urob si sám

Tipy pre karanténu: Zariaďte si kútik na čítanie

Ing. Kateřina Jelenová
2 min.
869 prečítanie
Tipy pre karanténu: Zariaďte si kútik na čítanie
Čo s voľným časom v novembri? Vládne opatrenia na jednej strane a zhoršujúce sa počasie na strane druhej nám výrazne znižujú výber. Čítanie v pohodlnom kresle a so šálkou teplého nápoja ale patrí medzi aktivity, ktoré môžeme prevádzkovať skoro za všetkých okolností. Ako si doma vytvoriť na čítanie čo najpríjemnejšie podmienky?

Vytvorte si samostatný čítací kútik

Ak ste zvyknutí čítať napríklad v obývačke na gauči, môže sa vám stávať, že sa nezvládnete uvoľniť a na knižku sa naplno sústrediť – na vaše zmysly útočí pustená televízia alebo rádio, neuprataný riad od desiatej alebo kôš s bielizňou čakajúcou na zloženie. Málokto má k dispozícii špeciálnu izbu, ktorá by mohla slúžiť ako čitáreň alebo domáca knižnica.

Podobne ako pri vytváraní pracovného kútika si ale môžete rozdeliť väčšiu miestnosť japonskou stenou, ktorá vám poskytne súkromie a pokoj na čítanie. O ďalších výhodách japonských stien sme písali napríklad v tomto článku.

Čo by nemalo chýbať v kútiku na čítanie?

  • pohodlné kreslo alebo iný sedací nábytok s operadlom
  • okno pre dostatok prirodzeného svetla
  • príjemné, tlmené osvetlenie (napríklad stojaca lampa) na večer
  • odkladací stolík na pitie, desiatu alebo poznámkový blok
  • malá knihovnička so zásobou neprečítaných či rozčítaných knižiek

Tienenie priateľské pre celoročné čítanie

Slniečko na jeseň a v zime príliš ostré nebýva, pokiaľ ale chcete čítací kútik využívať aj v iných častiach roka, musíte myslieť aj na vhodné zatienenie okien. Na čítanie sa hodí rozptýlené svetlo z roliet, ideálne s látkou typu deň a noc. Tipy na využitie roliet deň a noc nájdete tu.

Ďalšou výbornou voľbou sú plisse žalúzie, ktorých horný a spodný profil je možné posúvať podľa potreby a mať tak v miestnosti zároveň dostatok svetla aj odtienenú práve tú časť, kam sa priamo opiera slnko.

Keďže začína zima, nezabudnite načerpať inšpiráciu o najvhodnejších interiérových farbách pre toto ročné obdobie.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
869 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
869 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.