Hľadať
Urob si sám

Maľovanie obrázkov na okná: tipy na tvorenie s deťmi

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
930 prečítanie
Maľovanie obrázkov na okná: tipy na tvorenie s deťmi
Svetlá za oknami ubúda, ale vďaka ozdobeným okenným tabuľkám si môžeme rozveseliť interiér aj počas jesenného obdobia! Cez leto máme okná väčšinou zakryté žalúziami, plisse žalúziami alebo roletami, s blížiacou sa zimou ale chceme využiť každý slnečný lúč a vnútorné tienenie tak zostáva väčšinu dňa vytiahnuté. Využime to a rozveseľme prostredníctvom obrázkov na sklách celý byt!

Maľovanie priamo na sklo

Existujú dva základné spôsoby, ako si ozdobiť okná vlastným obrázkom: jedným z nich je vytvoriť motív zlupovacími farbami na fólii a zaschnutý obrázok preniesť na sklo; druhá možnosť je priamo pokresliť alebo pomaľovať okenné tabuľky špeciálnymi pastelkami alebo fixkami. Dostupné sú napríklad voskovky na sklo, ktoré sa dajú neskôr z okna jednoducho umyť pomocou mydlovej vody. Fixy sú zasa obvykle stierateľné za sucha, podobne ako popisovače na biele tabule – hľadajte ale vždy označenie „window“ alebo „glassboard“. Výhodou je, že môžete jednoducho vziať do ruky voskovku alebo popisovač a začať zdobiť; výslednú dekoráciu ale nemožno uchovať inak ako zhotovením fotografie.

Zlupovacie farby na sklo

Maľovanie zlupovacích obrázkov na fólii vyžaduje dôkladnejšiu prípravu a väčšiu starostlivosť, výtvory ale vyzerajú lepšie a je možné ich medzi okennými tabuľkami premiestňovať, prípadne uložiť a nalepiť neskôr. Na výrobu obrázkov na fólii potrebujeme kontúrovaciu farbu, farby na sklo vo fľaštičkách a priehľadnú fóliu – pokiaľ si netrúfame na autorské dielo, môžeme si vytlačiť predlohu.

Fóliu priložíme na šablónu a najskôr vytvoríme obrysy kontúrovacou farbou. Po jej zaschnutí obrázok vyfarbíme a farby necháme opäť zaschnúť (doba schnutia je uvedená na obale, obvyklých je 12 až 24 hodín). Farby nanášame v hrubších vrstvách, aby sa obrázok pri manipulácii nepotrhal.

Po zaschnutí, ale ešte pred odlepením z fólie dajte výtvory na niekoľko minút do chladničky. Obrázok trochu stuhne a nemalo by sa potom stať, že sa k sebe pri prenášaní niektorej jeho časti prilepí.

Maľovanie na sklo s deťmi

Výroba obrázkov na sklo môže deti zabaviť pri chorobe alebo za daždivého počasia – a navyše budú mať radosť, že ich dielo je neustále na očiach. Vytlačíme im šablónu podľa ich výberu a umiestnime pod fóliu – výborne sa hodia klasické euroobaly, ktoré stránku s vytlačenou predlohou udržia na mieste, takže sa nebude deťom posúvať pod rukami. Menším deťom radšej predkreslíme kontúry a necháme ich len vyfarbovať (pozor, aby boli obrysy dostatočne silné a vnútorná farba z nich nevytekala). Skúste napríklad jesenné alebo halloweenské motívy, prípadne obľúbené rozprávkové postavičky!

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
930 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
930 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.