Hľadať
Urob si sám

Tipy pre karanténu: Zariaďte si filmovú miestnosť

Ing. Aneta Paroulková
2 min.
829 prečítanie
Tipy pre karanténu: Zariaďte si filmovú miestnosť
Ako si zariadiť a čím zatieniť miestnosť na sledovanie filmov a seriálov? Vytvorte si z obývacej izby alebo aj zo spálne perfektné domáce kino a nevyvedú vás z miery ani jesenné plieskanice, ani obmedzenie vychádzania.

Ako zatieniť miestnosť na sledovanie televízie

Zrejme to poznáte: keď sa chcete pozerať na filmovú novinku alebo obľúbený seriál ešte za svetla, rušia vás rôzne odlesky a odrazy na obrazovke. Riešením je dôkladné zatemnenie miestnosti. Vhodnou voľbou sú predovšetkým predokenné rolety – vďaka postranným lištám neprepustia svetlo ani z boku okna, a navyše utlmí aj vonkajší hluk, čo je pre sledovanie televízie vítaným bonusom. S látkou typu blackout je možné interiér elegantne zatieniť aj prostredníctvom screenových roliet. Konkrétne typ SCREEN HR8-ZIP Interiér BO udržuje zatemňujúcu látku neustále napnutú a priestor medzi ňou, vodiacimi lištami a boxom je nepriestupne uzavretý. A nezabudnite dôkladne zatemniť aj strešné okná, pokiaľ ich v televíznej miestnosti máte.

Ak si chcete užiť veľký obraz a zážitok blízky návšteve kina, zvážte zaobstaranie projektora. Obraz z projektora je navyše príjemnejší na sledovanie aj z väčšieho uhla, teda aj pri väčšom počte divákov. Pre kvalitnú projekciu je ale potrebné skutočne dôkladné zatemnenie miestnosti.

Filmový kútik v malom byte

V bežných bytoch nie je väčšinou možné vyčleniť jednu miestnosť špecificky na sledovanie filmov a seriálov. Či už máme televíziu či projektor v obývačke, alebo v spálni, musí miestnosť spĺňať aj ďalšie funkcie. Prehradiť izbu japonskou stenou je vhodné riešenie len v prípade, že má „nefilmový“ zvyšok miestnosti vlastné okná. V takejto situácii môžete použiť látku so zatemňujúcim účinkom a televízny kútik tak úplne zatieniť. Počítajte však s tým, že zvuk bude počuť aj v oddelenej časti. Viac o rozdeľovaní miestností japonskými roletami si prečítajte tu.

Ako ďaleko má byť televízia od miesta, kde ju sledujeme?

V skratke: zhruba 2,5-násobok jej uhlopriečky. Záleží ale aj na jej rozlíšení – čím je väčšia, tým je možné k obrazovke sedieť bližšie. Televíziu umiestnite tak, aby jej stred bol zhruba vo výške vašich očí pri sledovaní.

Svetlo pri sledovaní televízie

Rušivé denné svetlo pri sledovaní filmov či seriálov je možné eliminovať zatemňovacími roletami alebo závesmi. Sledovať televíziu v úplnej tme ale môže unavovať oči, zvážte preto ambientné osvetlenie napríklad pomocou LED pásikov na zadnej strane televízora – pri použití RGB pásikov môžete ľubovoľne meniť farbu aj intenzitu svetla. Niektoré novšie televízne prístroje už majú ambientné podsvietenie vstavané. Venujte tiež pozornosť polohe, ktorú pri sledovaní zaujímate, a robte si prestávky na precvičenie chrbta a končatín, podobne ako pri práci.

Dávate prednosť čítaniu? Zariaďte si doma čítací kútik podľa nášho článku.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
829 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
829 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.