Hľadať
Dom a záhrada

5 dôvodov, prečo si zaobstarať rolety deň a noc

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
1511 prečítanie
5 dôvodov, prečo si zaobstarať rolety deň a noc
S prichádzajúcim letom je denné svetlo dlhšie a intenzívnejšie, vhodný výber zatienenia na seba tak nenechá dlho čakať. Pokiaľ zháňate účinné tienenie, ktoré bude zároveň dobre vyzerať, prečítajte si o roletách deň a noc.

Rolety deň a noc nie sú tak rozšírené ako klasické žalúzie, pritom ponúkajú elegantnejšie a plynulejšie tienenie. Aké sú ich výhody?

Práca so svetlom

Princíp roliet deň a noc je jednoduchý – v ich látke sa striedajú priehľadné a nepriehľadné pruhy a prekrývajú sa dve vrstvy, vďaka čomu môžete plynule regulovať intenzitu svetla a nastavovať rôznu mieru jeho priechodnosti roletami.

Multifunkčnosť

Tento typ zatienenia kombinuje funkciu žalúzií aj roliet a ponúka tak široké využitie – od veľkých sklenených plôch v kanceláriách cez obývaciu izbu, kuchyňu až po kúpeľňu. Obzvlášť elegantné sú na francúzskych oknách. Farby roliet sa dajú kombinovať a ich škála je naozaj široká a rovnako tak krycí profil nemusí byť iba plastový, ale aj kovový. Ovládať sa dajú ako ručne, tak elektricky.

Útulnosť a štýl

Na rozdiel od masívnych predokenných roliet disponujú rolety deň a noc jemnejším vzhľadom. Dotvoria tak atmosféru domova, ktorý zútulní a umožní citlivejšie doplniť štýl interiéru. Podľa výberu látok môže byť navyše látka polopriepustná aj pri úplnom zatiahnutí a vytvoriť tak upokojujúce šero, ale nie úplnú tmu, čo sa môže hodiť napríklad do detskej izbičky.

Bezpečnosť

Vďaka variabilite materiálu roliet sa tiež zvyšuje ich bezpečnosť - látky je možné totiž vyberať nielen podľa farieb a vzorov, ale aj podľa typu materiálu. Tie s obsahom skleného vlákna sú vhodné pre alergikov, látky so špeciálnou povrchovou úpravou zase vytvoria bezpečnejšie pracovné, ale napríklad aj domáce prostredie, pretože sú nehorľavé.

Montáž kamkoľvek

Veľkou výhodou látkových roliet deň a noc je ich jednoduchá inštalácia. Montáž je možné vykonať na stenu, k stropu alebo bez akéhokoľvek vŕtania priamo na rám okna.

Ako vybrať tie správne rolety do okien?

  • Zmerajte si celkovú plochu, ktorú potrebujete odtieniť – nie všetky rolety môžu byť použité na väčšie plochy alebo napríklad francúzske okná.
  • Nájdite tú správnu farbu - rozhliadnite sa po interiéri a určite si takú farbu, ktorá ho bude dizajnovo vhodne dopĺňať
  • Rozhodnite sa, či vám stačí manuálne ovládanie, alebo budete potrebovať diaľkové
  • Zvážte všetky riziká a v prípade, že sa jedná o priemyselné alebo iné priestory, kde je vyššia pravdepodobnosť vznietenia, alebo v prípade, že je v miestnosti alergik, kupujte rolety so špeciálnymi látkami.
Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1511 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1511 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.