Hľadať
Urob si sám

Viac pokoja na prácu? Rozdeľte väčšiu miestnosť a majte kútik iba pre seba

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
969 prečítanie
Viac pokoja na prácu? Rozdeľte väčšiu miestnosť a majte kútik iba pre seba
Žiadny byt nie je nafukovací - a aj keď sa snažíte pri zariaďovaní brať ohľad na potreby celej rodiny, často sa stane, že v priebehu času príde potreba vlastného pracovného kútika.

Napríklad váš zamestnávateľ začne ponúkať možnosť práce z domu, alebo si skúšate po večeroch privyrábať, prípadne privítate pokojný priestor napríklad na šitie. Ako si doma zariadiť oddelený pracovný kútik bez nutnosti stavebných zásahov?

Jednoduché prehradenie miestnosti: využite japonské steny

Pre pracovný stôl so stoličkou sa nájde miesto takmer všade, bez vizuálneho oddelenia nás ale bude rušiť každé šepnutie vo zvyšku miestnosti. Na prehradenie miestnosti a vznik takmer plnohodnotnej pracovne sú ideálne japonské steny, ktorým sa tiež niekedy hovorí japonské žalúzie alebo japonské rolety. Dajú sa totiž uchytiť k stropu a panely potom ľahko ovládať buď pomocou tyče alebo šnúrky, prípadne odtiahnutím panelov priamo za látku. Pre ešte jednoduchšiu manipuláciu je k dispozícii aj možnosť elektrického ovládania diaľkovým ovládačom. O ďalších výhodách japonských stien sme písali aj na blogu.

Pri vybavovaní pracovného kúta rozhodne nezabudnite na kvalitnú kancelársku stoličku, aj keby vám pripadalo, že pritiahnuť si jednu stoličku z jedálne bohato stačí. Váš chrbát vám poďakuje!

Pracovný kútik v spálni, alebo v obývacej izbe?

Ktorá miestnosť je na prehradenie a vytvorenie pracovného kútika najvhodnejšia? Všeobecne platí, že by sme sa mali s pracovnými aktivitami pokiaľ možno vyhýbať spálni a vybudovať si pracovný kút radšej v časti obývačky, prípadne úplne mimo obytnej časti bytu. Skúste sa zamyslieť, či vám neprebýva priestor v širokej chodbe, predsieni, zádverie alebo napríklad v priestore pod schodiskom?

Kam sa pracovný kút hodí a kam nie:

  • kúpeľňa: vzhľadom na veľkú vlhkosť rozhodne nie
  • kuchyňa: len pokiaľ ide o veľkú miestnosť, aby do prehradeného kúta neprenikala vlhkosť avýpary z varenia
  • spálňa: radšej nie; pokiaľ to ale inak nejde a viete, že budete pracovať aj po večeroch, využite na prehradenie látky čo najmenej prepúšťajúce svetlo a vybavte pracovný kútik dostačujúcim samostatným osvetlením, aby ste partnera rušili čo najmenej
  • obývacia izba: áno, len musíte vziať do úvahy hluk z televízie a ďalšej prevádzky, keď sú ostatní členovia rodiny doma
  • predsieň, chodba, ostatné podobné priestory: áno, ak poskytnú dostatok priestoru
Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
969 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
969 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.