Hľadať
Dom a záhrada
5. februára 2024

Ekologické trendy pre domov

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
135 prečítanie
Ekologické trendy pre domov
Jedným z hlavných trendov poslednej doby je ekologická šetrnosť a udržateľnosť. Zodpovedným správaním sa k prírode ale môžeme obvykle pomôcť aj vlastnej peňaženke. Ako teda vylepšiť svoj domov tak, aby vyhovoval požiadavkám udržateľného bývania a pritom bol moderný a elegantný?

Zabráňte únikom tepla

Základom ekologického bývania je šetrenie energiou potrebnou na vykurovanie. Únik tepla nezateplenými stenami zbytočne plytvá peniazmi aj prírodnými zdrojmi. Zistite si, kadiaľ vám uniká teplo – okrem obvodových múrov alebo strechy môže ísť aj o veľké presklené plochy okien a balkónových dverí. Proti tepelným stratám môžete bojovať aj vhodným tienením, ideálne vonkajšími žalúziami.

Úspora energie pri svietení

LED technológia a energeticky úsporné osvetlenie sa stávajú štandardom v modernom bývaní. Inteligentné osvetlenie s možnosťou regulácie intenzity svetla a automatickým vypínaním prispieva nielen k úspore energie, ale aj k vytvoreniu príjemnej atmosféry v dome. Ak máte priestor napríklad na streche domu alebo na záhrade, môžete svoju energetickú bilanciu vylepšiť inštaláciou solárnych panelov alebo tepelného čerpadla.

Hovorili nám to už naši rodičia: Zhasínajte! Svietiť v miestnostiach, kde nikto nie je, je zbytočné plytvanie.

K úspore elektrickej energie výrazne prispieva aj výber spotrebičov a spôsob ich používania. Vyberajte tie najúspornejšie varianty a mimo dobu používania ich vypájajte zo siete. Ďalšie tipy čo sa týka šetrenia energiou si môžete prečítať v našom článku.

Doslova zelené obydlie

Zelené bývanie sa nezaobíde bez zelených izbových rastlín. Tie pomáhajú v byte udržať príjemnú klímu a zlepšujú kvalitu vzduchu. Lopatkovec, svokrin jazyk alebo izbové palmy a dracény patria medzi najzdatnejšie čističe ovzdušia v miestnostiach, a pokiaľ ide o prítomnosť škodlivých látok, nahradí aj čističku vzduchu. Využite ale aj ďalšie prírodné alebo ľahko recyklovateľné materiály: drevo, kov, prírodné textílie alebo sklo.

A ak už hovoríme o recyklácii, kľúčovým prvkom ekologickej domácnosti je aj zaobchádzanie s odpadmi. Ekologický prístup vychádza z princípu „reduce – reuse – recycle“, niekedy sa ako štvrté R ešte pridáva „rethink“. Najprv si rozmyslite (rethink), či nejakú vec skutočne potrebujete. Potom sa zamyslite, ako môžete zredukovať (redukcia) množstvo vecí, ktoré používate (mrknite sa napríklad na náš článok o minimalizme). Pokiaľ to ide, znovu používajte veci, ktoré už máte (reuse), napríklad noste na nákup vlastné tašky. A keď už nejaká vec naozaj doslúži, vytrieďte ju do zodpovedajúceho kontajnera, ktorý umožní jej recykláciu (recycle).

Okrem papiera, plastu a skla je dnes možné vytriediť a umožniť nové využitie aj kartónových obalov od nápojov, kovového odpadu alebo textílií. 
 

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
135 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
135 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.