Hľadať
Sezónne témy

Šetrenie energiou: prekvapí vás, kadiaľ utekajú peniaze

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
1919 prečítanie
Šetrenie energiou: prekvapí vás, kadiaľ utekajú peniaze
Ako ušetriť na energiách? Veľa tipov, kde nájsť zbytočné žrúty elektriny. Nenechajte si pretekať peniaze medzi prstami!

Prevádzka starých spotrebičov

Na prvý pohľad to vyzerá ako úsporná voľba – nekupovať nový spotrebič a čo najdlhšie vydržať s tým starým. Háčik je ale v tom, že čím starší prístroj, tým väčšiu spotrebu energie má. Napríklad pri chladničke, ktorá sa vo väčšine domácností podieľa na spotrebe elektriny zhruba jednou pätinou, už je každé percento poznať. A „apetít“ dvadsaťpäť rokov starej chladničky môže byť pokojne aj trikrát väčší ako nové s energetickou triedou A+ a lepšou. Tým pádom sa kúpa nového spotrebiča vráti pomerne rýchlo, pretože s ním ušetríte aj niekoľko tisíc korún ročne.

Nie ste si istí, akú má vaša stará chladnička vlastne spotrebu? Skúste si požičať merač od svojho dodávateľa elektrickej energie. Kvalitný dodávateľ by vám tiež mal byť schopný poradiť tú najvýhodnejšiu tarifu práve pre vašu štruktúru odberu elektriny.

Pri chladničke a mrazničke záleží aj na okolitej teplote – každý stupeň od 20 °C nahor zvyšuje spotrebu energie o 6 %. Je preto vhodné ich umiestniť do čo najchladnejšieho priestoru, čo najďalej od radiátorov, sporáka, rúry alebo miesta zahrievaného priamym slnkom.

Neúsporné programy

Práčku aj umývačku zapínajte, až keď sú plné (pri umývačke to spoznáte ľahko; pri práčke ide obvykle zhruba o tri štvrtiny objemu bubna). Oba spotrebiče tiež mávajú úsporný program – umývačka obvykle na teplotu 50 °C, v práčke môžete väčšinu bielizne s pokojným svedomím prať na 30 °C. Táto teplota spolu s bežným pracím práškom zvládne vyprať bežné nečistoty aj zahubiť 99% baktérií. S úspornými programami ušetríte 25 až 50 % bežnej spotreby práčky alebo umývačky.

Chladnička síce nemá programy, aj u nej sa však môžete pohrať s nastavením a nechladiť alebo nemraziť zbytočne veľa. Optimálna je +6 až +4 °C v chladiacej časti, -18 °C v mrazničke. Keď stiahnete teplotu v chladničke z +5 na +3, stúpne spotreba až o 15 %.

Zbytočný pohotovostný režim

Televíziu sa vám asi každý večer nebude chcieť zapínať sieťovým vypínačom namiesto tlačidla na diaľkovom ovládači. Potrebujete ale stand-by režim aj pri ostatných spotrebičoch? Ich vypínaním „natvrdo“ možno ušetriť aj niekoľko sto korún ročne.

Zaobstarajte si predlžovačky s vypínacím tlačidlom – tak jednoducho vypnete aj niekoľko spotrebičov naraz.

Oblečenie miesto kúrenia

Či už na elektrinu, plyn alebo iné zdroje energie – kúrenie je veľkou položkou v rozpočte na energie. Skúste v zime kúriť o niečo menej a nosiť doma skrátka o vrstvu oblečenia navyše. Na účte to určite bude poznať. Rozmedzie vhodných teplôt v jednotlivých miestnostiach a aj ďalšie tipy, ako ušetriť za vykurovanie, nájdete v našom článku. Stojí za to tiež ustrážiť, či vám teplo zbytočne neuniká škárami v oknách a dverách. O tom, ako skontrolovať tesnenie, sme písali v článku Fúka vám do bytu? Nájdete v ňom praktické rady, ako sa starať o okenné a dverové tesnenia a ako zabrániť tepelným stratám.

Rozmyslite si klimatizáciu

Keď je horúco, klimatizácia je veľmi príjemná. Ale tiež drahá: klimatizačná jednotka môže za mesiac spotrebovať toľko elektrickej energie, čo kvalitná kombinácia chladničky s mrazničkou za celý rok. A to nespomíname obstarávacie náklady. Pritom existujú techniky, ako byt ochladiť aj bez nej.

Ako sa zaobísť bez klimatizácie

  • vyvetrajte, najlepšie prievanom, celý byt po zotmení (alebo naopak čoskoro potom, čo vstanete)
  • cez deň majte zatvorené okná a pokiaľ možno aj zatiahnuté žalúzie
  • zelené rastliny pomáhajú pohlcovať slnečné žiarenie – účinné sú predovšetkým stromy, do istej miery ale pomôžu aj popínavky na fasáde alebo izbové rastliny
  • ochladzuje aj voda: jedným z účinných trikov je zavesiť mokré, vyžmýkané závesy a nechať vlhkosť odparovať
  • pocitovo pomôže prúdiaci vzduch, teda stropné či stolné ventilátory
  • denné svetlo prepustí a horúco pritom odtieni vonkajšie žalúzie

Vonkajšie žalúzie odrazia takmer desaťkrát viac tepla ako tie vnútorné, a pritom umožňujú normálny prienik denného svetla do miestnosti. Zatiahnuté vonkajšie rolety síce tiež odrážajú slnečné lúče, ale interiér zároveň zostáva zatemnený, preto je praktickejšie je miesto klimatizácie využívať len vtedy, keď v miestnosti cez deň nie sme.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1919 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1919 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.