Hľadať
Sezónne témy
15. januára 2024

Príroda v interiéri: Vyskúšate biofilický dizajn?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
158 prečítanie
Príroda v interiéri: Vyskúšate biofilický dizajn?
Biofilický dizajn, ktorý prináša do interiérov prírodné prvky, je stále väčším trendom nielen vo firemných priestoroch, ale aj v domácnostiach. Nemusíte mať pritom doma rovnú celú stenu obloženú machom. Veľa prvkov spájajúcich bývanie s prírodou pravdepodobne používate vo svojej domácnosti už dnes.

Izbové rastliny a vertikálne záhrady

Biofilický dizajn vychádza z presvedčenia, že ľudia majú prirodzenú potrebu spojenia s prírodou. Tento dizajnový prístup sa snaží vniesť do interiéru prvky živej prírody, prípadne používa materiály, ktoré živú prírodu napodobňujú alebo pripomínajú. Pobyt v biofilických interiéroch má priaznivý vplyv na našu duševnú pohodu a zdravie.

Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako priviesť prírodu do interiéru, sú zelené rastliny a vertikálne záhrady. Živé rastliny priestor nielen vizuálne oživujú, ale taktiež zlepšujú kvalitu vzduchu a prinášajú do domova pozitívnu energiu. Zelenú rastlinu v kvetináči má pritom doma takmer každý.

Vertikálna záhrada potom môže zaberať celú stenu, ale dá sa do bytu zabudovať aj v podobe menšieho kvetináča o veľkosti len niekoľkých desiatok centimetrov na každej strane. Nie je potrebné sa ich báť, majú prakticky samé výhody: zvlhčujú a čistia vzduch, zbavujú vás oxidu uhličitého, v lete interiér ochladzujú a absorbujú hluk. Zelené steny môžu byť len okrasné, ale využijete ich aj ako miniatúrnu záhradku. Stačí si iba vybrať.

Prírodné farby a materiály

Pocit spojenia s prírodou podporíte použitím prírodných materiálov, ako sú drevo, kameň alebo pravá koža, s maximálnym zachovaním ich prirodzených povrchov a textúr. Doplnky môžu byť keramické alebo látkové, prirodzene budú pôsobiť aj sušené kvety. Dôležitú úlohu zohráva aj voľba farieb: základom pre vytvorenie pokojného a harmonického priestoru sú zemité tóny, odtiene zelenej a modrej.

Môžete zájsť aj o krok ďalej a využiť v biofilickom domove aj prírodné zvuky a vône – či už pomocou prirodzených zvukov tečúcej vody v interiérových fontánkach, pomocou nahrávok so zvukmi prírody alebo difuzéra či aromalampy s prírodnými aromatickými olejmi.

Prístup prirodzeného svetla

Dostatok prírodného svetla je kľúčovým prvkom biofilického dizajnu – zelená stena osvetlená žiarivkami pôsobí trochu paradoxne. Voľný prienik svetla do interiéru zaisťujú veľké okná a priepustné tienenie, napríklad plisse žalúzie alebo japonské steny. Mäkké a príjemné svetlo v spojení s ostatnými biofilickými prvkami v interiéri pomôže znížiť stres a pomôže nám, aby pre nás domov fungoval ako oáza pokoja a pohody.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Svet Isotra
10. mája 2024

5 dôvodov, prečo pridať vonkajšie žalúzie do vášho domova

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
158 prečítanie
5 dôvodov, prečo pridať vonkajšie žalúzie do vášho domova
Vonkajšie žalúzie nie sú len estetickým doplnkom. Sú multifunkčným riešením, ktoré môže vylepšiť váš domov mnohými spôsobmi. Tu je päť kľúčových dôvodov, prečo by ste mali zvážiť ich inštaláciu.
Svet Isotra
8. mája 2024

Dverná sieť proti hmyzu: Typ H2

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
158 prečítanie
Dverná sieť proti hmyzu: Typ H2
Zostaňte ochránení a v pohodlí s novou dvernou sieťou proti hmyzu typu H2, ktorá prichádza na trh ako vylepšenie populárneho modelu H1.