Hľadať
Urob si sám

Ako ušetriť za kúrenie a energie

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
429 prečítanie
Ako ušetriť za kúrenie a energie
Ceny energií stúpajú a každá domácnosť bude musieť hľadať cesty, ako ušetriť. Zistite, kadiaľ vám z bytu uteká najviac tepla a peňazí.

Ako ušetriť za kúrenie

Základom úsporného vykurovania je nastavenie správnej teploty. Pravidelne tiež kontrolujte, či nemáte zavzdušnené radiátory, a v prípade potreby ich odvzdušnite. V šetrení vám môže pomôcť aj termostat, ktorý bude udržovať nižšiu teplotu, keď cez deň v byte nikto nebude, a zvýši ju v čase príchodu rodiny domov.

Za radiátor môžete nalepiť hliníkovú fóliu, ktorá bude odrážať teplo vyžiarené zadnou stranou radiátora späť do miestnosti, namiesto toho, aby ho zbytočne pohlcovali steny. Pozor tiež na dlhé záclony alebo závesy, ktoré zbytočne bránia prúdeniu tepla. Nesušte na radiátoroch ani oblečenie.

Náklady na kúrenie pomôže ušetriť aj zateplenie budovy a kvalitná izolácia okien. Možno vás prekvapí, že k úsporám pomáhajú aj vonkajšie žalúzie: chránia okno pred mrazom, snehom a dažďom a pomáhajú izolovať vnútro miestnosti od nepriaznivých poveternostných vplyvov.

V lete pomáhajú vonkajšie žalúzie naopak ušetriť za klimatizáciu - zabraňujú prehrievaniu domu od páliacich slnečných lúčov.

Ako ušetriť za plyn

Pri plynovom vykurovaní platia všetky tipy, ktoré sme vám poradili v oblasti kúrenia. K tomu nezabudnite pravidelne kontrolovať plynový kotol a pokiaľ máte staré plynové kachle, je lepšie ich vymeniť za moderný kondenzačný kotol. Náklady na jeho obstaranie sa vrátia už zhruba za tri roky.

Môžete ale ušetriť aj pri používaní plynového sporáka. Nenechávajte napríklad na plyne variť väčšie množstvo vody – vodu na cestoviny alebo zemiaky si radšej predvarte v rýchlovarnej kanvici. Tú využívajte aj na kávu a čaj. Dobre vyberajte veľkosť hrnca v pomere k horáku a nezabúdajte používať pokrievky. Plynovú rúru môžete vypnúť niekoľko minút pred dopečením a využiť zvyškové teplo.

Ako ušetriť za elektrinu

Skontrolujte si všetky spotrebiče. Nie sú veľmi staré a neefektívne? Nedali by sa úplne vypínať namiesto pohotovostného režimu? Nie je v mrazničke vrstva námrazy? Naplníte vždy celú kapacitu práčky alebo umývačky? Čo môžete, perte na nižšie teploty: programy s vyššou teplotou sú energeticky náročné.

Dávajte si pozor aj na svetlo. Vymeňte žiarovky za úsporné LED verzie a nesvieťte zbytočne - ak viete, že sa do izby vrátite neskôr ako za päť minút, radšej zhasnite. Náklady na svietenie po tejto dobe prevážia aj energeticky náročnejšie rozsvietenie.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
429 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
429 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.