Hľadať
Dom a záhrada
20. novembra 2023

Ako skombinovať denné a nočné tienenie?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
153 prečítanie
Ako skombinovať denné a nočné tienenie?
Od tieniacej techniky máme väčšinou dvojaké požiadavky: cez deň odclonenie obťažujúcich slnečných lúčov a zachovanie súkromia, cez noc celkové zatienenie, aby nás nebudilo svetlo príliš skoro. To väčšinou vyžaduje dva rôzne systémy, sú ale aj možnosti, ako skombinovať oboje do jedného. Aký prístup je najvhodnejší práve pre váš byt? Ktoré druhy tienenia sa k sebe hodia a ktoré nie?

Dve muchy jednou ranou: rolety deň a noc

Jeden výber, jedna montáž, jedno tienenie - a všetky príležitosti. Áno, ide to! S roletami deň a noc máte tienenie pre každú dennú dobu. Látka roliet strieda priehľadné a nepriehľadné pruhy, takže jej posúvaním môžete regulovať intenzitu svetla prúdiaceho do miestnosti. Výhody roliet deň a noc sme zhrnuli v tomto článku.

Tlmené svetlo a zároveň nerušený spánok: plisse a vonkajšie rolety

Plisse žalúzie umožní odtieniť priame slnko, zachovať súkromie a nechať do interiéru prenikať toľko svetla, koľko potrebujete. Pokiaľ v byte bojujete s dostatkom svetla, plisse pre vás môžu byť to pravé. A keď idete spať alebo sa napríklad chcete pozerať na film, zatiahnete vonkajšie rolety, ktoré neprepustia ani jeden rušivý lúč.

Ste filmoví fanúšikovia? Prečítajte si, ako vám predokenné rolety pomôžu doviesť vašu filmovú izbu k dokonalosti!

Štýlové obydlie zvonku aj zvnútra: rolety a vonkajšie žalúzie

Látkové interiérové rolety ponúkajú celý rad zaujímavých dekorov aj prevedenie navíjacieho boxu. Určite si vyberiete na mieru modernejšiemu aj tradičnejšiemu interiéru. Starostlivosť o látkové rolety je navyše veľmi jednoduchá. A aby váš dom vyzeral krásne aj zvonku, o to sa postarajú štýlové vonkajšie žalúzie.

Vonkajšie žalúzie nielen krásne vyzerajú, ale chránia obydlie aj pred tepelnými stratami alebo záujmom zlodejov. O výhodách vonkajších žalúzií predovšetkým na jeseň a v zime si prečítajte tu.

Klasika: záclony a závesy

Na záver musíme spomenúť aj klasiku našich babičiek: klasické záclony a zatemňovacie závesy. Niekto si interiér bez záclon stále nevie predstaviť, je ale vhodné podotknúť, že sa v nich usadzuje prach, takže nejde rozhodne o priateľské riešenie pre alergikov. Okrem toho je niekoľkokrát za rok potrebné ich vyprať, čo nie je úplne príjemná činnosť – moderná tieniaca technika má oveľa jednoduchšiu údržbu. Pri závesoch aj z tej najviac zatemňujúcej látky zasa do miestnosti preniká nechcené svetlo po krajoch, na rozdiel od predokenných roliet, ktoré pevne zapadajú do vodiacich líšt.

Čo nekombinovať: žalúzie so žalúziami a rôzne tienenie v rôznych oknách

Môžete skombinovať napríklad záclony s vonkajšími roletami. Je ale zbytočné pridávať záclony k roletám deň a noc alebo dokonca k plisse – zbytočne by sa zdvojovalo denné tienenie a nebolo prítomné žiadne zatemnenie. Vnútorné a vonkajšie žalúzie majú zasa veľmi podobnú funkciu aj vzhľad, takže by v interiéri chýbal látkový prvok a náladové denné tienenie.

Vyhnite sa tiež používaniu rôznych druhov tieniacej techniky v oknách rovnakého poschodia alebo dokonca rovnakej miestnosti – zvonku by pohľad na budovu vyzeral nepríjemne.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
153 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
153 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.