Hľadať
Sezónne témy
15. júna 2022

Máte doma tmu? Presvetlite interiér, nečakajte na jar!

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
752 prečítanie
Máte doma tmu? Presvetlite interiér, nečakajte na jar!
Dostatok svetla pomáha vylepšovať našu náladu – a predovšetkým v zime, keď sa čoskoro stmieva a neskoro rozodnieva, potrebujeme doma získať a udržať svetlá čo najviac. Prehľad tipov a nápadov, ako na to.

Čo najsvetlejšie plochy v interiéri

Platí to najmä pre podlahu a vymaľovanie stien, ale aj bytový textil a povrch veľkých kusov nábytku – kuchynské linky, obývacie steny alebo gauče. V menších a nedostatočne osvetlených priestoroch by ste mali jednoznačne preferovať svetlé farby – veľké jednofarebné plochy je možné ľahko „rozbiť“ tmavými doplnkami, naopak veľkú tmavú plochu svetlými doplnkami nerozžiarite. Pokiaľ na vás nedostatok svetla pôsobí nepríjemne a steny vášho bytu majú príliš tmavý odtieň, pomôže ich vymaľovanie na bielu alebo inú svetlú farbu. Pri zariaďovaní bytu dajte prednosť menším kusom nábytku a tiež aspoň na zimu minimalizujte veľkoformátové nástenné dekorácie, predovšetkým tie tmavé - aj ony spôsobujú, že sa miestnosť zdá opticky tmavšia a menšia.

Skúste nábytok s lesklým lakovaným povrchom, ktorý odráža svetlo. Podobne fungujú aj zrkadlá, či už samostatné alebo na dverách skrine.

Zbavte sa záclon

Nezdá sa to, ale aj záclony dokážu ubrať veľké množstvo svetla prenikajúceho oknami do miestnosti. Ak sa ich nechcete zbaviť úplne, zvážte aspoň ich skrátenie do polovice okien, elegantnejším a modernejším riešením sú ale plisse žalúzie, ktoré umožňujú zatieniť len časť okna. Písali sme aj o tom, ako vybrať pre plisse a ďalší interiérový textil najvhodnejšie farby práve pre zimné obdobie!

Preplnené parapety, poličky a stolíky

Zdá sa vám, že preháňame? Pokiaľ vaše parapety slúžia ako odkladacie stolíky alebo kvetinové poličky, obmedzujete tým prístup svetla do miestnosti. Pri poličkách, ktoré nie sú priamo pri oknách, zase platí, že veľké množstvo predmetov opticky zmenšuje a zahlcuje priestor. Minimalistický interiér s minimom vystavených vecí sa rozhodne lepšie udržuje a má priaznivý vplyv na náš psychický stav.

Ponechajte si drobné kovové dekorácie, napríklad svietniky alebo krabičky. Lesklý povrch kovu bude odrážať svetlo a interiér príjemne rozžiari.

Lepšie osvetlenie

Zamyslite sa, či svietidlá vo vašom byte nemajú príliš tmavé alebo uzavreté tienidlá, ktoré väčšinu vyžiareného svetla zbytočne pohlcujú. Skúste ich nahradiť vzdušnejšími prútenými alebo papierovými, prípadne pridať dodatočné lampičky, LED pásiky alebo bodovky tam, kde je svetla napriek tomu stále málo.

Možnosti, kam pridať ďalšie osvetlenie

  • bodovky do kúpeľní, kuchýň, ale napríklad aj obývacej izby
  • LED osvetlenie ku kuchynskej linke, pod televíziu alebo k skrinkám
  • lampičky ku kreslám na čítanie a k pracovnému stolu
  • svetelné reťaze kamkoľvek, kde vám urobia radosť
  • sviečky na kuchynský stôl a konferenčný stolík (pozor na bezpečnosť!)

Zrušenie murovaných priečok

Je to trochu razantné riešenie, ale pokiaľ uvažujete o zrušení niektorej z bytových priečok, v presvetlení interiéru vám to len pomôže. Vybúraním múrov, ktoré nie sú nosné, získate svetlo z okien oboch doteraz oddelených miestností. Jeden veľký priestor namiesto niekoľkých uzavretých miestností má svoje výhody, ale pochopiteľne aj nevýhody.

Pre prípad, že potrebujete vizuálne oddeliť napríklad pracovný alebo študijný kút, priestor na cvičenie alebo na spanie, sa výborne hodia posuvné japonské steny. Keď si na ne vyberiete svetlé látky, získate oveľa viac svetla, než keby bol priestor oddelený murovanými priečkami. O výhodách japonských žalúzií pre dostatok príjemne rozptýleného svetla v byte sme písali na blogu.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
752 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
752 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.