Hľadať
Sezónne témy

Šetrite svoju peňaženku - kúpte si vonkajšie žalúzie

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
613 prečítanie
Šetrite svoju peňaženku - kúpte si vonkajšie žalúzie
Vonkajšie žalúzie rozhodne nie sú záležitosťou jednej sezóny – svoje využitie uplatnia po celý rok. Ochránia vás totiž nielen pred slnkom a horúčavou v interiéri, ale šetria vám peniaze, a to v priebehu celého roka. Okrem značnej úspory energií existujú ďalšie dôvody, prečo si vonkajšie žalúzie zaobstarať.

Ktoré sú to?

Úspora energií

Obľúbený spôsob slovenských domácností, ako ušetriť v zime za kúrenie, je prostý – všetci členovia domácnosti majú prísny zákaz kúrenie zapínať. Pritom existuje oveľa efektívnejšia cesta, ako na energiách ušetriť – tajomstvo sa ukrýva vo vonkajších žalúziách.

Vonkajšie žalúzie v podstate fungujú ako izolačný prvok vášho domu. Chránia okno pred poveternostnými vplyvmi, ako je silný vietor, dážď či sneh. Všetky tieto prírodné elementy, ktoré so sebou prinášajú zimu a chlad, vonkajšie žalúzie účinne odrazia, a tak nepreniknú do interiéru.

Šetriť vďaka žalúziám môžete aj v lete. Žalúzie totiž účinne eliminujú množstvo slnečných lúčov, ktoré dopadajú do interiéru, takže vám v miestnosti nie je horúco. Nemusíte utrácať za drahú klimatizáciu, ktorá je energicky náročná a navyše predstavuje záťaž pre náš organizmus. Tiež vytvára suchý vzduch v miestnosti, čo nemusí byť príjemné pre alergikov alebo domácich miláčikov.

Ak chcete ušetriť ešte tento rok v zime, kúpte si vonkajšie žalúzie najlepšie počas septembra, než začnú jesenné plieskanice.

Vysoký stupeň ochrany pred slnečným žiarením

Hlavnou funkciou vonkajších žalúzií je bezpochyby vysoká ochrana pred slnečným žiarením a teplom v interiéri. Za to sú zodpovedné lamely, ktoré slnečné svetlo odrážajú.

Pri výbere vonkajších žalúzií záleží na tvare lamiel. V spoločnosti ISOTRA vyrábame 4 druhy hliníkových lamiel, ktorých tvar pripomínajú písmená C, S, Z a T. Podľa nich sú odvodené aj názvy našich žalúzií:

  • Cetta
  • Setta
  • Zetta
  • Titán

Chránia pred hlukom zvonku

Lamely majú po celej dĺžke vlisovanú gumu, ktorá dobre izoluje hluk zvonku. Pokiaľ bývate v hlučnej zástavbe, najmä blízko ciest či nádraží a riešite veľkú mieru hluku, skúste si zaobstarať vonkajšie žalúzie napr. Cetta a sami spoznáte rozdiel.

Vysoká miera súkromia a bezpečia

Pripadáte si niekedy vo vašom dome ako vo výkladnej skrini? Odchádzate na dovolenku a obávate sa o svoj majetok? Vonkajšie žalúzie si vedia poradiť aj v takýchto prípadoch. Za väčšie súkromie budete určite radi, najmä ak váš dom zdobia veľké presklené plochy.

A napríklad vďaka žalúzii Titan sa nebudete báť ani o svoj dom. Titán je reťazová žalúzia vybavená bezpečnostnými prvkami, ktoré chránia objekt pred násilným vniknutím. Ovládacie prvky nie sú voľne prístupné a lamely sa do seba pri uzavretom stave úplne uzamknú, čo zabraňuje akejkoľvek manipulácii zvonku – žalúzie tak nemožno ručne otvoriť.

Dizajnový doplnok

Hľadáte spôsoby, ako ozvláštniť vzhľad vášho domu? Všetko za vás hravo vyriešia vonkajšie žalúzie.

Dokonalý kompromis medzi praktickým využitím a elegantným designom predstavuje napríklad žalúzia Setta. Ďalší model, žalúzia Zetta, ponúka veľmi moderný vzhľad a je vhodná aj pre administratívne budovy.

Zatieniť môžete aj zimnú záhradu či pergolu

Vonkajšie žalúzie môžete použiť aj ako tieniacu techniku ​​pre pergolu a zimnú záhradu.

Ďalší spôsob, ako zatieniť tieto priestory, sú screenové rolety. Napríklad zipsová roleta HRV08 ponúka dômyselné technologické prevedenie, kedy látka rolety je vďaka zipsovému systému riadne napnutá v celej dĺžke dolného profilu. Systém zabraňuje vykĺznutiu látky z vodiacich líšt.

O zatienení zimných záhrad a pergol sa dočítate viac v tomto článku.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
613 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
613 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.