Hľadať
Sezónne témy

Ako pozorovať zatmenie Slnka?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
2 min
3647 prečítanie
Ako pozorovať zatmenie Slnka?
Vo štvrtok 10. júna medzi 11:44 až 13:36 stredoeurópskeho letného času cez slnečný kotúč prejde tieň Mesiaca v nove. O 12:39 bude zakrývať jeho najväčšiu časť, zhruba jednu pätinu. Ako najlepšie zatmenie sledovať a kedy bude ďalší?

Prstencové zatmenie Slnka

Tento rok bude u nás zatmenie viditeľné iba ako čiastočné - Mesiac zakryje len časť slnečného kotúča. Územie, odkiaľ sa bude zatmenie javiť ako prstencové, sa tentoraz nachádza v časti Kanady, Grónska a Ruska. Najbližšie úplné zatmenie Slnka bude pozorovateľné tento rok 4. decembra z Antarktídy. V Slovenskej republike sa úplného zatmenia dočkáme bohužiaľ až 7. októbra 2135, ale ak za ním ste ochotní cestovať aspoň po Európe, zaškrtnite si v kalendári dátum 12. augusta 2026. V takom prípade si budete chcieť zarezervovať letenky do Španielska alebo na Island, kde si pohľad plne zakrytého slnečného kotúča vychutnáte na najzápadnejších výbežkoch ostrova.

O niečo výraznejšie zatmenie privítame už 25. októbra 2022 okolo poludnia – Mesiac pri pohľade z nášho územia zakryje viac ako 42 % slnečného priemeru.

Ako pozorovať zatmenie Slnka

Pozerať sa do Slnka bez ochrany zraku je veľmi nebezpečné. Nestačia ani obyčajné slnečné okuliare alebo predtým používaný kotúč z diskety (kto z nás ich navyše ešte doma má?). Vo veľkej núdzi a pre krátkodobý pohľad do Slnka môžete použiť temnú, neožiarenú časť röntgenovej snímky (nesmie byť ale poškriabaná). Pre bezpečné pozorovanie v domácich podmienkach si musíte zaobstarať zváračský filter stupňa 13 a vyšší, prípadne špeciálne filtre zakúpené na hvezdárni. Keď už sa ale vyberiete na hvezdáreň, najviac si pohľad na zatmenie užijete priamo tu prostredníctvom ich ďalekohľadov vybavených bezpečnými filtrami, prípadne pomocou projekčného ďalekohľadu.

Vplyv zatmenia Slnka

Zatmenie Slnka väčšinu našich predkov ľakalo a vymýšľali si k nemu najrôznejšie mytologické či náboženské legendy. Pri úplnom zatmení dochádza na zatienené časti (asi stotina povrchu Zeme) k výraznému zotmeniu a ochladeniu. Výrazne naň obvykle reagujú zvieratá: včely sa vracajú do úľov, vtáky často stíchnu. Pri čiastočnom zatmení sa ale dajú čakať reakcie len u veľmi citlivých zvierat, napríklad psov a mačiek, u ktorých boli pozorované aj reakcie na spln. Ochladiť by sa malo len minimálne, možno o jeden alebo dva stupne Celzia. A výrazné zotmenie tiež očakávať nemôžeme.

Na dôkladné zatemnenie využite predokenné rolety alebo vonkajšie žalúzie s lamelami zapadajúcimi do seba, napríklad typ Zetta. Látky typu blackout sú k dispozícii aj pri screenových roletách. Pokiaľ chcete len mierne utlmiť prenikavé slnečné lúče, skúste plisse žalúzie, látkové rolety alebo japonské steny.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
3647 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
3647 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.