Hľadať
Svet Isotra

Žalúzie a domáci miláčikovia: ktoré tienenie vybrať a ako ich ochrániť?

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
871 prečítanie
Žalúzie a domáci miláčikovia: ktoré tienenie vybrať a ako ich ochrániť?
Máte doma mačičku, psíka, králika alebo papagája? Domáci miláčikovia prinášajú veľa radosti, dokážu ale aj poriadne potrápiť vybavenie bytu.

S miláčikmi dajte prednosť vonkajšiemu tieneniu

Najlepšia je prevencia: pokiaľ zvieratko nebudú vo vnútri bytu lákať žiadne šnúrky a retiazky, nemôže ich ani poškodiť. S domácimi miláčikmi preto vyberajte najlepšie medzi vonkajšími žalúziami a exteriérovými screenovými roletami. Predokenné rolety voľte len vtedy, keď potrebujete zatemnenie iba na spanie (alebo na nerušené sledovanie televízie) a nevadí vám cez deň holé okná.

Ako brániť žalúzie a rolety pred miláčikmi

Komíhajúce sa retiazky, šnúrky, vodiace lanká – to všetko miláčiky láka. Riešením môže byť skrátenie ovládacích retiazok a sťaženie prístupu k roletám alebo žalúziám. Pred okná alebo balkónové dvere umiestnite ťažké, objemné zábrany – kvetináče, dekoratívne predmety a pod. Zvieratko sa medzi nimi nebude chcieť zložito prepletať a možno sa nechá odradiť. Existujú aj odpudzovacie spreje alebo generátory veľmi vysokého zvuku, ktorý zvieratá počujú (a vadí im), zatiaľ čo človek nie. Mačke, ktorú priťahujú vodiace lanká a retiazky žalúzií alebo šnúrky od roliet, skúste vyhradiť jedno okno bez tienenia alebo s dlhodobo vytiahnutou roletou – uľahčte jej k nemu prístup, môžete umiestniť na parapet deku alebo pelech, aby vedela, že ide o jej priestor, kde môže beztrestne pozorovať vtáčiky a vonkajší svet.

Doprajte zvieratkám dostatok hračiek a iných zábavných podnetov, aby nemala potrebu skúmať a ničiť tieniacu techniku.

Oprava zničených žalúzií

Najčastejším problémom pri horizontálnych žalúziách býva pretrhnutá retiazka, prípadne silónové vodiace lanko. Neopatrným skúmaním a hraním môžu vziať za svoje aj niektoré lamely. Ovládaciu retiazku väčšinou nie je ťažké vymeniť, so zničenými lamelami alebo pretrhnutým silónom už je to zložitejšie, aj keď šikovný kutil to môže zvládnuť. Lepšie je ale nepodceniť prevenciu a voliť buď vonkajšie tienenie, alebo eliminovať šnúrky a retiazky.

Chcete horizontálne žalúzie bez retiazky? Existujú: napríklad elektricky ovládané žalúzie Isotra Energy.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
871 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
871 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.