Hľadať
Sezónne témy

Jesenné upratovanie: umyte okná, vonkajšie žalúzie aj pergoly, než sa ochladí

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
792 prečítanie
Jesenné upratovanie: umyte okná, vonkajšie žalúzie aj pergoly, než sa ochladí
V októbri síce teploty klesajú, ale obvykle ešte nemrzne. Je preto ideálny čas umyť okná, okenice, vonkajšie žalúzie, balkónové zábradlia a ďalšie vonkajšie prvky domu a terasy. Ako všetko najlepšie vyčistiť a pripraviť na zimu?

Ako umyť okná

O umývaní okien sme vám priniesli kompletný, prehľadný návod. V skratke si ale môžeme zhrnúť: najskôr vyčistite prípadné vnútorné tienenie (vyperte záclony, odprášte vnútorné žalúzie, oluxujte rolety alebo plisse), potom umyte rámy a nakoniec sklá. Vonkajšia teplota by pri umývaní okien nemala klesnúť pod 5 °C – najvhodnejšie sú teploty medzi 10 a 20 °C. Použite vlažnú vodu s prípravkom na okná, naneste rozmývákom alebo mikroutierkou a zotrite stierkou, prípadne vysávačom na okná. Pokiaľ máte drevené okná, ošetrite rámy špeciálnym balzamom. Skontrolujte tiež kovanie, či nepotrebuje nastaviť.

Nikdy nepoužívajte na okná jar. Vytvorí na sklách lepkavý film, na ktorý sa bude prichytávať prach a hmyz. Pokiaľ zistíte, že vám došiel prostriedok na umývanie okien, môžete ho nahradiť octom.

Ako umyť žalúzie

Vnútorné žalúzie môžete čistiť kedykoľvek, tie vonkajšie by sa ale mali umyť pred príchodom zimy. Je to jednoduché - lamely sklopíte do zvislej polohy, navlhčíte ich vodou a očistíte jemnou handričkou alebo hubkou namočenou do saponátu. Na záver opláchnite vodou – buď ručne, alebo nie príliš silným prúdom zo záhradnej hadice.

Na žalúzie vo vyšších poschodiach možno nedosiahnete – v takom prípade je lepšie zavolať špecializovanú firmu.

Očistnú kúru by ste mali dopriať aj vonkajším roletám, markízam alebo screenovým roletám. Po letnej sezóne zaslúžia vyčistiť aj siete proti hmyzu. Návody ku všetkým spomínaným procesom sme pre vás zhrnuli v tomto článku.

Čistenie hliníkovej pergoly

Údržba hliníkovej pergoly je jednoduchá: stačí ošetriť gumové tesnenie lamiel špeciálnym prípravkom, odstrániť hrubé nečistoty, vybrať lístie z odtokových kanálikov a v prípade znečistenia konštrukciu omiesť alebo umyť šetrným čistiacim prostriedkom. Pri bežnej záťaži by to ale nemalo byť nutné - hliníková pergola je takmer bezúdržbová.

Pred zimou ešte nastavte lamely na 90 °C, aby ste predišli ich poškodeniu prípadným primrznutím alebo dlhodobou záťažou v podobe vysokej vrstvy snehu. Nezabudnite odpratať záhradný nábytok, zazimovať rastliny alebo sa postarať o podlahu.

A ďalej si prečítajte

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
792 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
792 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.