Hľadať
Sezónne témy
15. decembra 2023

Domov ako wellness centrum: Ako dizajn ovplyvňuje zdravie a pohodu

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
110 prečítanie
Domov ako wellness centrum: Ako dizajn ovplyvňuje zdravie a pohodu
Doma trávime veľkú časť dňa a počas tej doby neustále vnímame atmosféru nášho bývania, aj v tom prípade, že sa práve sústredíme na niečo iné. Zariadenie a dizajn nášho domova tak bezprostredne ovplyvňuje našu psychickú pohodu a sprostredkovane aj naše psychické i fyzické zdravie. Ako na to, aby nám doma bolo čo najlepšie?

Základom je svetlo a priestor

Kľúčovým prvkom wellness designu sú pokiaľ možno priestorné, otvorené miestnosti a maximálne využitie prirodzeného svetla. Čím je náš byt svetlejší, tým lepšie sa v ňom budeme cítiť. Využite výmaľbu svetlými farbami a pokiaľ máte možnosť, zväčšite pri rekonštrukcii okna alebo spojte niekoľko menších miestností do jednej veľkej. Uzavreté funkčné kútiky vo veľkom obytnom priestore môžete potom vytvoriť napríklad pomocou japonských stien – inšpiráciu nájdete napríklad v našom článku.

Vyhraďte si špeciálne relaxačné zóny

Nemusíte hneď budovať špeciálnu relaxačnú miestnosť. Jednu už máte: spálňa by mala slúžiť práve len na spánok a odpočinok. Skutočne nerušený spánok vám pomôžu zaistiť úplne nepriehľadné predokenné rolety. Ďalším obľúbeným wellness miestom v byte je vaňa, ale zvážiť môžete napríklad aj obstaranie infrasauny, ktorá nezaberie oveľa viac miesta ako šatníková skriňa a zmestí sa tak do väčšiny domácností.

Zrak, sluch aj čuch

K tomu, aby sa pre vás domov stal bezpečným útočiskom a centrom relaxácie, môžu prispieť všetky zmysly. Zraku polichotíte pomocou príjemných, zladených farieb a účelne usporiadaného priestoru, ktorý udržujete uprataný. Náladu a psychickú pohodu môžete ovplyvniť aj pomocou čuchových vnemov, napríklad príjemnej vône sviečok alebo arómy olejov rozprašovaných do miestnosti pomocou difuzéra. Po sluchovej stránke vám potom pomôže pokojná, relaxačná hudba, poprípade váš obľúbený žáner. Hmatu zase pomôžu huňaté deky a natrasené vankúšiky v duchu hygge. A chuť? To už je na vás.

Nezabudnite na pohyb

Pre telesné zdravie aj duševnú pohodu je potrebná primeraná fyzická aktivita. Vytvorte si v byte alebo v jeho okolí, napríklad pod pergolou, priestor na fyzickú aktivitu. Môže ísť o domácu posilňovňu, ale napríklad aj len pokojný kútik na cvičebnú podložku. A pokiaľ má byť pocit odpočinku a relaxácie dokonalý, môžete si pozvať domov napríklad aj maséra s vlastným prenosným lôžkom.

Starostlivosť o seba a o svoju duševnú pohodu sa môže na prvý pohľad zdať ako rozmarnosť. V skutočnosti sa bez nej nezaobídeme: zachraňovanie následkov vyhorenia by vás stálo oveľa viac.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
110 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
110 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.