Hľadať
Sezónne témy
19. decembra 2023

Fúka vám do bytu?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
153 prečítanie
Fúka vám do bytu?
V lete bol čerstvý vzduch skôr prínosom, ale pred zimou to riešime všetci: čo robiť, aby nám do bytu netiahlo a nekúrili sme pánubohu do okien? Máme niekoľko tipov, čo si pri oknách a dverách postrážiť.

Úspora tepla s vonkajšími žalúziami

Všetky vonkajšie žalúzie majú termoregulačný efekt – v lete odtieňujú slnečnú žiaru zvonku, v zime zasa pomáhajú zabrániť úniku tepla. Najúčinnejšie sú žalúzie s lamelami v tvare Z (Zetta) alebo S (Setta), ktoré majú po celej dĺžke lamiel vlisovanú gumu. O úsporných vlastnostiach vonkajších žalúzií a ich ďalších výhodách sa dočítate v tomto našom článku.

Screenové rolety: súkromie, tepelná izolácia aj dostatok svetla

Vďaka tomu, že môžu byť neustále stiahnuté, screenové rolety umožňujú minimalizovať prístup chladného vzduchu k oknám a prispievajú k zlepšeniu tepelnej izolácie. Ušetríte tak za kúrenie a zároveň chránite okná aj proti hmyzu a vplyvom počasia. O screenových roletách sme písali tu. 

Screenové rolety nielen pomáhajú udržať teplo vo vnútri objektu (alebo ho v lete naopak odtieniť), ale ich prednosťou je aj to, že aj v stiahnutej polohe umožňujú výhľad von, zatiaľ čo zabraňujú pohľadom dovnútra. Chránia tak vaše súkromie.

Tesnenie do okien

Aby okná v zime lepšie tesnili, s tým môže pomôcť obyčajný imbus alebo skrutkovač. Plastové okná majú možnosť nastaviť letný alebo zimný režim upravujúci prúdenie vzduchu - stačí obvykle otočenie jednej súčiastky v okennom kovaní. Pozrite sa do návodu k vašim oknám, ako zimný režim nastaviť. Najmenej raz za rok by ste tiež mali dotiahnuť uvoľnené kľučky a úchyty a premazať kovanie olejom, aby nezatuhlo. Pokiaľ zistíte, že je poškodené okenné tesnenie, bude nutné ho vymeniť.

Čím sa ničí okenné tesnenie?

  • zle nastavenými oknami, ktoré na tesnenie nerovnomerne doliehajú a deformujú ho
  • zrážaním vody v okennej škáre – tesnenie potom môže primrznúť a následné otvorenie okna ho roztrhne
  • agresívnymi čistiacimi prostriedkami a rozpúšťadlami
  • vysychaním (raz za rok je vhodné pri premazávaní kovania natrieť mazacím prípravkom aj tesnenie)

Vankúšik alebo hračka proti prievanu

Pokiaľ nechcete alebo nemôžete inštalovať vonkajšiu tieniacu techniku ani zasahovať do konštrukcie okien a dverí, ešte si ako provizórne riešenie môžete zaobstarať chrániče proti prievanu. Jedná sa o podlhovasté vankúšiky, ktoré môžu mať tvar pretiahnutého valca alebo obdĺžnika, ale aj podobu farebných plyšových zvieratiek s nohami a hlavou. V predaji sú ako verzie na okenný parapet, tak pred dvere. Existujú aj nalepovacie lišty so štetinami, ktoré sa pripevnia k spodnej hrane dverí. Pod dverami tak neprefukuje a zároveň nie je problém s ich otváraním.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Svet Isotra
10. mája 2024

5 dôvodov, prečo pridať vonkajšie žalúzie do vášho domova

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
153 prečítanie
5 dôvodov, prečo pridať vonkajšie žalúzie do vášho domova
Vonkajšie žalúzie nie sú len estetickým doplnkom. Sú multifunkčným riešením, ktoré môže vylepšiť váš domov mnohými spôsobmi. Tu je päť kľúčových dôvodov, prečo by ste mali zvážiť ich inštaláciu.
Svet Isotra
8. mája 2024

Dverná sieť proti hmyzu: Typ H2

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
153 prečítanie
Dverná sieť proti hmyzu: Typ H2
Zostaňte ochránení a v pohodlí s novou dvernou sieťou proti hmyzu typu H2, ktorá prichádza na trh ako vylepšenie populárneho modelu H1.