Hľadať
Sezónne témy
18. decembra 2023

Minimalisti žijú šťastnejšie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
324 prečítanie
Minimalisti žijú šťastnejšie
Vzorom súčasných minimalistov je bezpochyby Díogenés zo Sinópé. Podľa legendy býval v prázdnom sude a vlastnil len plášť, palicu, kapsu a hrnček – a hrnček zahodil, keď pri studničke uvidel dieťa, ako pije z dlaní. Dnes aj tí najväčší minimalisti potrebujú bezpochyby viac vecí, zástancovia tohto životného štýlu sa však zhodujú, že s menej vecami je človek šťastnejší a slobodnejší. Ako sa zdravému minimalizmu aspoň priblížiť?

Minimalizmus v bývaní

V dnešnej dobe na nás neustále útočia nové podnety a čím väčšie množstvo vecí vlastníme, tým viac ich zamestnáva našu myseľ. Stále viac ľudí tak tiahne k pokoju a jednoduchosti a minimalistický životný štýl sa stáva čoraz populárnejším trendom v bývaní. Nejde pritom len o odstránenie vecí, ale o to, aby všetko, čo máme, bolo užitočné a účelné. Minimalizmus je prístup k životu, ktorý zdôrazňuje kvalitu nad kvantitou, jednoduchosť nad zložitosťou a vzdušný priestor nad preplneným.

Ako spoznať, ktoré veci vyradiť?

  • Ak ste vec nepoužili dlhšie ako rok, zbavte sa jej.
  • Vyhoďte všetko, čo si schovávate len preto, že „by sa to mohlo hodiť“.
  • Môžete využiť aj prístup Marie Kondo. Robí vám táto vec radosť (prípadne ju tak nutne potrebujete, že by sa bez nej váš život zásadne skomplikoval)? Nechajte si ju. V opačnom prípade musí preč.
  • Presťahujte sa alebo nafingujte, že sa balíte na sťahovanie. Čo sa vám nechce baliť, brať so sebou do nového bytu a rozbaľovať, môžete smelo vyhodiť.

Nábytok, farby a doplnky

Minimalistický interiér je predovšetkým funkčný. Nábytku by malo byť čo najmenej, mal by mať jednoduché tvary a jeho povrch by mal byť prázdny. Minimalisti sa krotia aj v používaní farieb: v miestnostiach by mali byť použité dve, maximálne tri tlmené farby, ideálne odtiene béžovej, šedej a bielej. Skúste zladiť nábytok s podlahou.

Asi najväčším orieškom je kuchyňa, kde predsa len používame pomerne veľké množstvo prístrojov a vybavenia. Skúste čo najviac spotrebičov uchovávať v skrinkách alebo ich mať rovno vstavané.

Efektívne tienenie v minimalistickom priestore

Otvorené priestory a veľké okná, to znamená veľa svetla a tým pádom aj zvýšené nároky na efektívnu tieniacu techniku. Do takého interiéru najlepšie zapadnú látkové rolety, prípadne plisse žalúzie v neutrálnych farbách, ktoré rozptýlia denné svetlo a umožnia príjemný pobyt v obytných miestnostiach. Spálne môžete dôkladne zatieniť pomocou predokenných roliet.

V každom prípade by minimalizmus nemal byť o extrémoch a askézi. Vzdušnejší a prázdnejší priestor bez neustálych rušivých vnemov nám ale môže byť jedine na úžitok, prispieť k zníženiu hladiny stresu a premeniť náš domov na oázu harmónie a odpočinku.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Svet Isotra
10. mája 2024

5 dôvodov, prečo pridať vonkajšie žalúzie do vášho domova

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
324 prečítanie
5 dôvodov, prečo pridať vonkajšie žalúzie do vášho domova
Vonkajšie žalúzie nie sú len estetickým doplnkom. Sú multifunkčným riešením, ktoré môže vylepšiť váš domov mnohými spôsobmi. Tu je päť kľúčových dôvodov, prečo by ste mali zvážiť ich inštaláciu.
Svet Isotra
8. mája 2024

Dverná sieť proti hmyzu: Typ H2

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
324 prečítanie
Dverná sieť proti hmyzu: Typ H2
Zostaňte ochránení a v pohodlí s novou dvernou sieťou proti hmyzu typu H2, ktorá prichádza na trh ako vylepšenie populárneho modelu H1.