Hľadať
Sezónne témy
13. novembra 2022

Voňavá záhrada: kvety a kríky s najkrajšou vôňou

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
993 prečítanie
Voňavá záhrada: kvety a kríky s najkrajšou vôňou
Chcete, aby vám rastliny a kríky na záhrade nielen krásne kvitli, ale aj úžasne voňali? Prečítajte si, aké letničky, trvalky aj dreviny zasadiť, aby pobyt na vašej záhrade potešil všetky zmysly.

Vonné jarné cibuľoviny

Na jar vás krásnou vôňou odmení predovšetkým hyacinty alebo narcisy. Na teplých a svetlých stanovištiach ale môžete skúsiť zasadiť aj frézie – alebo, ak sa bojíte mrazíkov, ich umiestnite do skleníka či zimnej záhrady.

V lete urobia vášmu nosu radosť ľalie. Vyhovujú im slnečné miesta, ale korene schované v tieni – ideálne prostredníctvom nízkych trvaliek pestovaných v spoločnom záhone.

Aromatické letničky na záhony, do kvetináčov aj do pergoly

Chybu neurobíte s nemalým množstvom letničiek, ktoré majú priamo ako druhové meno „vonný“ alebo „vonná“. Rastlinám ako hrachor vonný, cheiranthus vonný, rezeda vonná alebo večernica vonná určite vôňa chýbať nebude. Medzi ďalšími sa pozrite po papuľkách, hvozdíkoch, minipetúniách, fialke šedej alebo fialke záhradnej, vonia aj nocenka záhradná, zvinutka, kapucínka alebo okrasný tabak.

Voňavé popínavky do pergoly? Žiadny problém - z letničiek vyberte niektorú z krásnych farieb hrachorov, medzi kríkmi zemolez kozí list, ktorému sa tiež hovorí ruža z Jericha.

Trvalky, ktoré vám prevoňajú záhradu každý rok

Pastvou pre oči aj pre nos sú jednoznačne ľaliovky. Ľahko sa pestujú, väčšina druhov je navyše mrazuvzdorná, len prvý rok po výsadbe ešte obvykle nekvitnú. Trochu náročnejšia na starostlivosť je populárna levanduľa – vyžaduje dostatok slnečného svitu a ľahšiu, skôr suchú priepustnú pôdu.

Ak zháňate voňavé vankúšové trvalky, ktoré vyplnia akúkoľvek pôdnu škáru, stavte na materskú dúšku alebo pamajorán.

Ako bylinnú, tak drevitú formu môžu mať aj obľúbené pivonky.

Omamne voňajúce stromy a kríky

Asi najznámejšou voňavou drevinou je ruža, pestovaná v nespočetných druhoch a farebných variantoch. Nádherne vonia aj jazmín, ktorý v našich podmienkach vonku nevypestujeme, ale môžeme ho nahradiť podobne voňajúcim pustorylom (Philadelphus). Na prelome apríla a mája záhradu krásne prevonia aj orgován alebo kvety bazy čiernej, neskôr agát biely a lipa srdcovitá. Motýle prilákajú krásne farebné buddleje (tzv. motýlí ker).

Mať prevoňanú záhradu aj v zime? Nie je to nezmysel: poobzerajte sa po hamameloch, ktoré kvitnú (a vonia) v januári a februári.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
993 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
993 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.