Hľadať
Sezónne témy
7. októbra 2022

Jar na záhradke

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
571 prečítanie
Jar na záhradke
Jar je v plnom prúde. Ako si užiť jar na záhrade a na nič nezabudnúť?

Starostlivosť o kríky a stromy

Neskorá jar, predovšetkým koniec apríla a máj, je ohľadne prác na záhrade pravdepodobne najnáročnejšia. Priebežne odstraňujte odkvitnuté kvety okrasných drevín (orgovánu, sakúr atď.), aby sa stromy nevysiľovali. Strihajte živý plot, zaštipujte okrasné kríky, po odkvitnutí orežte zlaticu („zlatý dážď“) a skráťte výhony drevitých pivoniek o tri očká. Môžete začať vrúbľovať ovocné stromy metódou za kôru. Na starých vetvách vylámte letorasty, niektoré dreviny môžete množiť rezkovaním.

Okrasná a úžitková záhrada

Vysaďte okrasné trávy, paprade a predpestované dvojročné rastliny (napríklad sirôtky) alebo jesenné letničky (astry). S najchúlostivejšími letničkami počkajte do druhej polovice mája. Môžete doplniť skalku novými skalničkami, po troch zmrznutých (15. mája) môžu do zeme citlivé hľuznaté kvety a cibuľoviny (kany, georgíny alebo begónie).

Udržujte trávnik tak, aby nestačil vykvitnúť. Nutné je pravidelné kosenie a zalievanie, ale aj odstraňovanie buriny a občasné pohnojenie. Môžete založiť nový trávnik a tiež zasiať semená pre kvetinovú lúku.

Dôležitá je starostlivosť o vysadené jahody. Pokiaľ sú noci ešte chladnejšie, zakrývajte ich netkanou textíliou – cez deň ju však nezabudnite odstrániť, aby hmyz mohol kvety opeľovať. Ovocné stromy a kríky môžete striekať proti škodcom. Po odkvitnutí zbavte príliš husto obalené vetvy časti plodov, zvyšné potom budú väčšie a kvalitnejšie.

                                                                                                                                                                                                                                      

Vyjednoťte zeleninu vysádzanú v apríli a pozberajte ranú úrodu (šalát, reďkovky, špenát). V máji už môžete sadiť chúlostivejšie bylinky: rozmarín, majorán aj bazalku. Záhony mulčujte rozdrvenou borkou.

Príjemné trávenie času na záhrade

Jarné posedenie v záhradke vám spríjemní pergola. Vrtochom počasia najlepšie vzdoruje bioklimatická pergola: keď príde jarná prehánka, ľahko si zaklopíte lamely a môžete zostať na čerstvom vzduchu. V pergole môžete odpočívať, baviť sa s priateľmi alebo treba grilovať.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
571 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
571 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.