Hľadať
Sezónne témy
6. júla 2022

Čím v zime doplniť energiu? Obklopte sa žiarivými farbami

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
4 min.
711 prečítanie
Čím v zime doplniť energiu? Obklopte sa žiarivými farbami
Dolieha na vás zimná únava? Chcete, aby sa vám lepšie vstávalo a mali ste po celý deň viac sily a chuti do života? Skúste dobiť baterky pomocou teplých a jasných farieb.

Žltá, oranžová a červená dodávajú optimizmus a chuť do života

V zime trávime doma veľkú časť dňa. Pokiaľ navyše pracujeme z domova, je dôležité, aby nám naše okolie energiu dodávalo, a nie uberalo. O vlastnostiach farieb sme v stručnosti písali v tomto článku – s príchodom zimy venujme svoju pozornosť hlavne teplým farbám: žltej, oranžovej alebo červenej.

Žltá farba zaháňa únavu a tiež nechuť do práce, v domácej kancelárii by preto mala byť jednou z farieb prvej voľby. Pre duševnú hygienu a pokoj na prácu je ideálne mať vlastný pracovný kútik oddelený napríklad japonskými stenami – ideálne v žltej farbe.

Oranžová farba dodáva optimizmus a chuť do života. Spája dobré vlastnosti červenej i žltej – zvyšuje chuť do jedla, rozveseľuje a povzbudzuje. V prípade, že nemáme problémy so zaspávaním, nemusíme sa báť doplniť spálňu oranžovými roletami, bude sa nám lepšie vstávať. Ak sme citlivejší a oranžová by nám narúšala spánok, využijeme ju v jedálni, pracovni alebo obývačke.

Červená farba stimuluje a povzbudzuje, dokáže dokonca zvýšiť subjektívnu pocitovú teplotu v miestnosti. Vyvoláva chuť do jedla, nebojme sa preto jej využitia v kuchyni alebo jedálni, napríklad na plisse žalúziách. Podporuje ale aj pracovný elán, preto sa hodí aj na dekoráciu pracovne, predovšetkým ak naša práca vyžaduje veľké množstvo samostatnosti, proaktivity a akčného prístupu.

Nezabudnite na pohyb! Aj keď sa nám v zime často nechce chodiť von a hýbať sa, cvičenie nám pomôže udržať si energiu a dobrú náladu.

Energiu nám uberá aj stres

V decembri je ťažké nepodľahnúť stresu z blížiacich sa sviatkov aj najrôznejších záležitostí, ktoré potrebujú dotiahnuť pred koncom roka. Vlani sme písali o tom, ako znížiť predvianočnú nervozitu a urobiť z Vianoc sviatky radosti namiesto zdroja stresu a utrpenia. Namiesto priamej stimulácie živými a teplými farbami môžeme tiež skúsiť vyzdobiť náš domov v duchu hygge – tým, že sa budeme doma cítiť príjemne, taktiež ušetríme veľké množstvo energie, predovšetkým tej psychickej.

Čo okrem farieb a pohybu pomáha dopĺňať v zime energiu?

  • dostatočný pitný režim
  • vitamíny a minerály, predovšetkým z ovocia a zeleniny, ale vyhýbať sa nemusíte ani doplnkom stravy s ich obsahom
  • dostatočne spať
  • čo najviac sa vystavovať dennému svetlu
  • pestovať koníčky (šport, varenie, vyrábanie, štúdium)
  • zahrievacie potraviny: polievky, omáčky, kaše, pikantné jedlá alebo strukoviny
  • horúce nápoje: čaj, horúca čokoláda alebo punč
Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
711 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
711 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.