Hľadať
Dom a záhrada

Skombinujte plot s domom aj s pergolou

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
1269 prečítanie
Skombinujte plot s domom aj s pergolou
Staviate alebo rekonštruujete plot? Pomôžeme vám vybrať najvhodnejší plot k vidieckej zrubenej chalupe aj modernej novostavbe, aby sa štýlovo hodil k domu aj ostatným stavbám na záhrade. Na čo všetko si dať pozor a aké faktory vziať do úvahy?

Aký plot je najlacnejší

Finančne vychádza jednoznačne najvýhodnejšie klasický pletivový plot. Jeho montáž je navyše jednoduchá a rýchla, pletivo navyše nezabraňuje prúdeniu vzduchu na pozemku ani zbytočne netieni. Pre väčšie súkromie je možné ho doplniť kríkmi či stromčekmi do živého plotu.

Zvárané pletivá sú odolnejšie, krajšie a nepoškodia ich zver.

Plot pre storočnú chalúpku aj modernú vilu

Drevený plot neurazí v žiadnom susedstve. Samozrejme existuje veľké množstvo variant, ktoré si prispôsobíte buď modernejšiemu alebo tradičnejšiemu staveniu. Drevo je však citlivé na údržbu – najväčšiu službu odvedie správny náter. Tiež živý plot sa dá dobre skĺbiť s rôznymi štýlmi stavieb a dokonca vám môže priniesť okrem tieňa a súkromia aj chutnú úrodu.

Trendom posledných rokov sú gabióny, drôtené koše naplnené kameňmi. Je možné z nich postaviť celé steny alebo spojiť gabiónové valy s drevenými doskami, štýlovo sa tiež hodí do rôznych prostredí. Ich nevýhodou je vyššia cena.

Ploty s výškou okolo jedného metra sú skôr symbolické a vhodné napríklad na oddelenie rôznych častí záhrady. Súkromie a aspoň základný stupeň ochrany poskytujú ploty od výšky cca 190 cm.

Skombinujte plot s pergolou

Drevenú pergolu sa ponúka zladiť s dreveným plotom. K moderným hliníkovým bioklimatickým pergolám je zasa vhodnejší kovový plot: kované mreže sú elegantné a v prípade žiarového pozinkovania prakticky bezúdržbové, ploty z hliníkových dielcov tiež nevyžadujú údržbu, vyzerajú moderne a hodia sa predovšetkým k modernejším obydliam.

Obe varianty patria k tým drahším, zato sľubujú dlhodobú výdrž, dobrý vzhľad, pevnosť a kvalitu. Z kovových plotov sú v súčasnosti populárne aj ploty z ťahokovu, ktoré pôsobia vzdušne, ale v závislosti od použitého vzoru môžu poskytovať aj dostatočné súkromie. Odolné a bezúdržbové sú na druhú stranu aj ploty z recyklovaných plastov, aj napriek snahe o nápodobu dreva je však na nich plastový pôvod spoznať a časom môže dochádzať aj k ich opotrebovaniu, škvrnám alebo prehýbaniu.

Pre väčšie súkromie v dome nemusíte stavať nepriestupné ploty: často vaše požiadavky vyriešia vonkajšie žalúzie. Kompletný sortiment nájdete tu, rozdielmi medzi najpredávanejšími modelmi vás prevedie tento náš článok.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Svet Isotra
8. októbra 2024

Naše výrobky a bezpečnosť detí

Ing. Kateřina Jelenová
Naše výrobky a bezpečnosť detí
1269 prečítanie
Naše výrobky a bezpečnosť detí
Deti sú radosť aj starosť a predovšetkým to najdôležitejšie na svete. Sledujeme ich pokroky, ako s radosťou a zvedavosťou objavujú svet a skúšajú nové veci. Bežné vybavenie domácnosti, spotrebiče aj žalúzie a rolety môžu byť pre dieťa nebezpečné. Buďte predvídaví a svoj byt zabezpečte. My vám s tým pomôžeme.
Dom a záhrada
6. októbra 2024

Pripravte si bylinky na zimu

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1269 prečítanie
Pripravte si bylinky na zimu
Už ste zožali prácne vypestované ovocie, ale stále neviete, čo si počať s bylinkami? Poradíme vám, ako ich pripraviť na zimu.