Hľadať
Dom a záhrada

Aký typ vonkajšej žalúzie potrebujete?

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1291 prečítanie
Aký typ vonkajšej žalúzie potrebujete?
Vonkajšia tieniaca technika pre rodinné domy a budovy právom býva súčasťou projektov a stavieb. Predstavuje funkčný, ale aj architektonický prvok. Ktoré typy tieniacej techniky si zákazníci vyberajú najčastejšie?

Vonkajšie žalúzie

V súčasnosti sú vonkajšie žalúzie najžiadanejšou a najrozšírenejšou formou vonkajšieho tienenia. Obľúbené sú medzi užívateľmi a tiež medzi architektmi, ktorí ich radi navrhujú do veľkých presklených plôch fasád, posuvných dverí - tzv. HS portálov, okien i balkónových dverí moderných funkcionalistických domov a budov.

Vonkajšie žalúzie sú výnimočné vďaka možnosti sťahovania a naklápania hliníkových lamiel. Tie dovoľujú regulovať ako vnútornú intenzitu denného svetla, tak interiérové ​​teplo, resp. tepelné zisky zo slnečného žiarenia.

Typy vonkajších žalúzií podľa tvaru lamely

Vonkajšie žalúzie ISOTRA sa líšia profilom použitých lamiel.

Existujú tri typy profilov

  • Lamela tvaru C
  • Lamela tvaru Z
  • Lamela tvaru S                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Pri voľbe vonkajších žalúzií hrá úlohu aj šírka (hĺbka) lamely.

ISOTRA ponúka šírku: • 50 mm • 65 mm • 70 mm • 80 mm • 90 mm.

V praxi sa vonkajšie žalúzie označujú podľa tvaru lamely a jej šírky.

ISOTRA ponúka tieto základné typy

  • Cetta 50, Cetta 65, Cetta 80, Cetta 80 Flexi
  • Zetta 70, Zetta 90
  • Setta 65, Setta 90
  • Titan 90                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

(Iní výrobcovia môžu mať aj nepatrne odlišné šírky napr. 63, alebo 93 mm.)

Ktorý typ vonkajšej žalúzie je pre môj dom najlepší?

Každý typ vonkajšej žalúzie má svoje výhody a nevýhody. Základným typom značky ISOTRA je Cetta 80, najžiadanejším Zetta 90, dizajnovým prevedením vyniká Setta 90 a najdokonalejšiu ochranu proti násilnému vniknutiu do interiéru predstavujú nové žalúzie Titan 90.

Cetta 80

Tvar lamely dobre odráža a rozptyľuje slnečné lúče, nevýhodou býva to, že pri silnom vetre o seba môžu konce lamiel „cinkať“. Žalúzia Cetta 80 môže byť vedená vo vodiacich lištách alebo lankách. Lanká sú menej opticky rušivé ako vodiace lišty, preto ich mnoho zákazníkov a architektov uprednostňuje.

Zetta 90

V súčasnosti najviac používaným typom vonkajšej žalúzie z ponuky spoločnosti ISOTRA je Zetta 90. Jej lamely tvaru Z sú nielen vysoko odolné proti vetru, ale sú vybavené tesniacim gumovým profilom, ktorý zabraňuje cinkaniu lamiel o seba. Žalúzie dokonale tienia aj vďaka tvaru lamely; v uzavretom stave neprepúšťajú do interiéru prakticky žiadne svetlo.

Setta 90

Tento typ používa obdobu lamiel v tvare Z, ale jej krivky sú zaoblené a majú tvar písmena S alebo vlnky. Jednotlivé lamely sú taktiež vybavené tesniacim gumovým profilom, ktorý zabraňuje cinkaniu sklopených žalúzií vo veternom počasí.

Titan 90

Najnovší typ žalúzií je Titan 90, ktorý vyniká tým, že objekt chráni pred násilným vniknutím zvonku. V uzavretom stave sa lamely uzamknú do seba, a to tak, že medzi nimi nevzniknú žiadne medzery. Ovládanie žalúzií je bezpečne ukryté vo vodiacich lištách, takže nie je voľne prístupné. S žalúziou nemožno zvonku akokoľvek manipulovať.

Podomietkové, alebo priznané vonkajšie žalúzie?

Pokiaľ je to možné, tak sa už vo fáze projekcie domu počíta s uložením boxu pre vonkajšiu žalúziu pod omietku budúcej fasády a to v úrovni nadokenného prekladu. Tento box slúži na skrytie vonkajšej žalúzie v stiahnutom stave nad oknom pod omietkou tak, aby tieniaci systém nerušil vzhľad fasády ani neobmedzoval voľný výhľad z okien, prípadne neznižoval výšku dverného či okenného otvoru.

Rovnako tak je možné do fasády skryť podomietkové lišty bočného vedenia žalúzií, aby nerušili vzhľad a nemuseli sa montovať na rámy okien, ostenia či priamo na fasádu.

V prípade, že nie je možné boxy a lišty zabudovať pod fasádu, napríklad pri hotovej stavbe, pri rekonštrukcii domu alebo z iných dôvodov, používa sa tzv. priznané prevedenie s viditeľným krycím plechom boxu žalúzie a vodiacimi lištami montovanými na rám okna.

Pohon vonkajšej žalúzie

Dnes už prakticky každá stavba vo fáze projektu počíta s inštaláciou motorických vonkajších žalúzií. Motor vonkajšej žalúzie je umiestnený vo vnútri horného nosiča vonkajšej žalúzie. K elektrickej sieti s napätím 230 V je pripojený káblom a Hirschmann konektorom.

Existujú motory buď bez prijímača diaľkového ovládania, alebo s prijímačom. Motory s prijímačom je možné uvádzať do chodu diaľkovým ovládačom. Ovládače od firmy Somfy patria k najpoužívanejším.

Pre motorový pohon je potrebné priviesť kábel s napájaním k miestu na uloženie boxu. Vonkajšie žalúzie je možné ovládať aj kľukou, ale je to značne nepraktické a niekedy aj montážne ťažko uskutočniteľné. Pri type vonkajšej žalúzie Cetta 50 je možné aj ovládanie nekonečnou šnúrou.

Riadenie vonkajších žalúzií

Ako už bolo spomenuté, väčšina vonkajších žalúzií je ovládaná motorom vo vnútri žalúzie, ktorý sťahuje alebo vyťahuje lamely a tiež ich naklápa. Tieto motory môžu byť riadené riadiacim systémom od rôznych výrobcov, napríklad Loxone, ABB, Schneider, Jablotron, atď. V podstate sa len napoja na riadiaci systém domu a pracujú tak, ako im systém určí.

Existujú aj motory s prijímačom diaľkového ovládania od firmy Somfy a to s protokolom RTS a najnovším protokolom IO. Tieto motory potom užívateľ ovláda bezdrôtovo pomocou diaľkového ovládača a poprípade bezdrôtového riadiaceho systému Somfy TaHoma, ktorý umožňuje riadiť všetky žalúzie a mnoho iných zariadení v dome prostredníctvom PC alebo Smartphonu.

Výber vonkajšej žalúzie vždy konzultujte s profesionálmi. Vždy je lepšie nechať si poradiť, aký variant je pre váš exteriér ten najlepší.

Odporúčame preto kontaktovať niektorého z ISOTRA partnerov, s výsledkom budete zaručene spokojní.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1291 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1291 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.