Hľadať
Sezónne témy
6. októbra 2022

Relaxujte doma 1. časť - relax na záhrade

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
4 min.
436 prečítanie
Relaxujte doma 1. časť - relax na záhrade
Odpočinok je dôležitou súčasťou duševnej hygieny a pomáha nám brániť sa vyhoreniu aj psychickým poruchám. Zmena prostredia často funguje veľmi dobre, z najrôznejších dôvodov však nie je vždy dostupná. Naučte sa relaxovať doma, v známom prostredí.

Záhradníčenie a hry s deťmi

K niektorým aktivitám je záhrada priamo určená. Záhradníčenie pritom nie je len spôsob, ako sa lacno zásobiť čerstvým ovocím a zeleninou. Pre mnoho z nás ide aj o obľúbený koníček a odpočinok. Chystáte sa ešte len začať? Skúste niektoré z jednoduchých plodín vhodných pre začiatočníkov.

Na záhrade si môžete užiť zábavu a odpočinok aj s deťmi. Či už v bazéne, pri loptových a iných vonkajších hrách alebo v domčeku na strome. S tým súvisí aj ďalšia možnosť odpočinku na záhrade – domáce majstrovanie pri vyrábaní napríklad rôznych záhradných konštrukcií.

Šinrin-joku – využitie zelene

Tajuplne znejúce slovné spojenie znamená japonsky „lesný kúpeľ“. Blahodarné účinky pobytu v lese sú vedecky potvrdené - keď ale nemáte na dosah les, čiastočne ho nahradí aj vlastná záhrada. Predovšetkým vtedy, ak na nej máte stromy a nejde vyložene len o pár metrov štvorcových za domom, ktoré prejdete na niekoľko krokov. Nájdite si miesto, odkiaľ nevidíte na ostatné domy a ulice, vyzujte si topánky a prechádzajte sa po tráve bosí. Zhlboka dýchajte a môžete kmene stromov aj objímať.

Oslavy a návštevy priateľov

Veľká pergola, v nej vonkajšia kuchyňa a priestorné posedenie pre veľa priateľov. Usporiadajte záhradné párty alebo skrátka len každý víkend „otvorenú záhradu“ pre rodinu a kamarátov. Využite teplé počasie, kým to ide.

Čítanie pod pergolou, káva pod stromom alebo opaľovanie na ležadle

Klasické spôsoby relaxácie, ktoré napadnú asi každého. Časopis alebo knižku si vychutnáte v pergole, ktorá vám umožní zatieniť slniečko pomocou naklopenia horných lamiel alebo aj z boku s využitím dodatočných screenových roliet. Veľkým pomocníkom na relaxáciu je záhradné ležadlo, ktoré si ponesiete, kam je potrebné. A väčšina z nás sa asi zhodne, že nie je nad kávu vypitú pod vlastnou jabloňou alebo orechom!

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Sezónne témy
11. marca 2024

Oáza pokoja: Ako nájsť rovnováhu a pokoj vo svete plnom zhonu

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
436 prečítanie
Oáza pokoja: Ako nájsť rovnováhu a pokoj vo svete plnom zhonu
V dnešnom zrýchlenom svete je dôležitejšie ako inokedy nájsť si čas pre seba. Objavte, ako môžete vytvoriť svoju osobnú oázu pokoja a udržať si duševnú rovnováhu každý deň.
Sezónne témy
7. marca 2024

Výlety v zime: Objavte skvosty Českej republiky

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
436 prečítanie
Výlety v zime: Objavte skvosty Českej republiky
Zima v Českej republike nie je len o lyžovaní! Objavte s nami kúzlo zimných miest, nádherných krajín a kultúrnych zážitkov, ktoré sú dostupné aj v chladných mesiacoch.