Hľadať
Urob si sám
8. augusta 2022

Čo si na záhrade urobiť svojpomocne

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
915 prečítanie
Čo si na záhrade urobiť svojpomocne
Urobiť si sám, alebo sa obrátiť na odborníkov? Keď ide o záhradu, vstupuje do rozhodovania mnoho faktorov. Po prvé fakt, či vás technické práce bavia a idú vám od ruky, za druhé aspekt časový, za tretie finančný. Niektoré inštalácie je navyše z rôznych dôvodov lepšie nechať na odborníkov. Čo si môžete v záhradke urobiť sami?

Záhony: áno

Záhradný architekt sa oplatí, ak máte atypickú záhradu na neštandardnom pozemku, napríklad vo svahu. Pomôže vám aj v prípade, že nemáte priestorovú predstavivosť a skrátka sa neviete rozhodnúť, ako záhradu rozvrhnúť. V prípade jednoduchej záhrady a aspoň rámcovej predstavy sa do plánovania môžete pustiť sami. Nezabudnite sa zamyslieť nad účelom, na aký záhradu chcete predovšetkým využívať, a rozdeliť záhradu na odpočinkovú.

Na inšpiráciu tu máme tipy na netradičnú zeleninu.

Jazierko: zvládnete

Záhradné jazierko nie je ťažké postaviť svojpomocne, musíte si ale urobiť prieskum podložia, ktoré určí, aký náročný bude výkop a aké veľké riziko zosuvu brehov hrozí. Vodný prvok by na záhrade určite nemal chýbať.

Dekorácie: buďte kreatívni

Ak radi recyklujete veci, vo vašej záhrade si určite nájdu miesto roztrhané topánky, nefunkčný bicykel alebo staré pneumatiky, z ktorých sa dajú vytvoriť originálne kvetináče a záhony.

Kôlňa alebo záhradný domček: najvýhodnejšia je stavebnica

Kôlňu na náradie je najľahšie kúpiť zostaviteľný záhradný domček. Na stavby do 5 metrov výšky a menej ako 25 m2 zastavanej plochy nepotrebujete stavebné povolenie. Stavbu svojpomocne zvážte - je k nej potreba veľa skúseností a špecifických zručností. Pokiaľ ste už ale podobný domček stavali a viete, že stavbu zvládnete, smelo do toho.

Domček pre deti: skúste to

Drevený domček na strome je určite estetickejší ako plastová konštrukcia zo supermarketu. Šikovný rodič stavbu podobného typu zvládne, na internete je možné nájsť mnoho návodov. Čo sa týka stavebného povolenia, platia rovnaké pravidlá ako pri prístrešku pre náradie.

Pergola: bioklimatickú zvládnete ľahko, drevená je výzva

Drevenú konštrukciu pergoly zvládne skôr skúsený domáci majster. Budete potrebovať vybetónovanú plochu alebo inú podlahu, kam bude možné umiestniť pätky na stojky. Potom si musíte narezať drevo, trámy zbrúsiť, namoriť a nalakovať. Podľa použitého podkladu vyberiete pätky a upevníte ich do základov, následne vás čaká montáž konštrukcie.

Pokiaľ zvolíte bioklimatickú pergolu, podobne náročný postup vás nečaká. Z dielov, pripravených na mieru, si konštrukciu pergoly postavíte svojpomocne bez problémov. Samozrejme si ale môžete ušetriť prácu, zvoliť odbornú montáž a už sa len tešiť na letnú pohodu pod pergolou.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
915 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
915 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.