Hľadať
Svet Isotra

Pergola miesto terapie: starajte sa o vaše duševné zdravie

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
905 prečítanie
Pergola miesto terapie: starajte sa o vaše duševné zdravie
Psychika väčšiny ľudí je na tom najhoršie za dlhé roky. Prechádzame ťažkým obdobím a podľa odborníkov bude trvať ešte dlho, kým sa z dopadov posledného roku a štvrť spamätáme. Majitelia záhradiek ale majú oproti ostatným výhodu - záhrada pomáha psychike v mnohých ohľadoch.

Pobyt v zeleni

Prvý a bezprostredný efekt napadne každého: v prírode, s pohľadom do zelene, je väčšine ľudí okamžite o trochu lepšie. Japonci majú dokonca lesnú terapiu (šinrin yoku), ale pokiaľ sa nedostanete do lesa, tráviť čas na záhrade je pre psychiku určite lepšie ako zostať medzi štyrmi stenami alebo v mestských uliciach.

Nápady na príjemne strávenú prichádzajúcu jar na záhrade sme vám priniesli v tomto článku.

Príjemný čas strávený s rodinou

Druhý najdôležitejší „faktor záhrady“ je pre väčšinu ľudí možnosť pokojného posedenia s rodinou a najbližšími. Hliníková pergola vám poskytne nielen príjemné útočisko, ale aj možnosť sedieť vonku aj počas prehánok alebo obdobia intenzívne páliaceho slnka vďaka naklápajúcim sa lamelám. Pokiaľ chcete svojej rodine dopriať naozaj kvalitný odpočinok bez kompromisov, preskúmajte možnosti bioklimatickej pergoly ARTOSI. Písali sme o nich napríklad tu.

Záhradnícke práce

Práca na záhrade pomáha uvoľniť sa a vyčistiť hlavu predovšetkým kancelárskym profesiám – jednoduchá manuálna práca dá oddýchnuť mozgu a prinesie uspokojenie nad rýchlo viditeľnými, fyzickými výsledkami, čo nie každý môže povedať o svojej pracovnej náplni. Pekne upravená záhradka slúži aj ako určitá výkladná skriňa našej snahy a je zdrojom hrdosti a ďalších príjemných pocitov.

Ďalšie výhody záhrady sme popísali v tomto článku.

Bylinky proti stresu

V prírode nájdeme množstvo rastlín a byliniek, ktoré nám môžu pomôcť zmierniť úzkosti alebo depresie. Niektoré z nich je možné pestovať aj na vlastnej záhrade – budete tak mať neustále po ruke čerstvé bylinky na uvoľňujúci čaj alebo upokojujúcu kúpeľ. Niektoré z nich využijete aj ako korenie alebo dochucovadlá: dobrú náladu dodáva rozmarín, oregano alebo mäta. U mäty pomáha privoňať k rozmädleným lístkom alebo potierať spánky mätovým olejom. Oregano (pamajorán) a rozmarín môžete pridávať do kúpeľa, pamajorán je tiež dobré inhalovať alebo z neho pripraviť nálev. Rozmarín je najlepšie spracovať na olej alebo víno.

Známou upokojujúcou bylinkou je medovka, ktorú využívame predovšetkým do relaxačných čajov. Do večernej šálky čaju sa hodí aj kvet levandule alebo ľubovník. Ak máte na záhrade alebo za humnami valeriána lekárskeho, použite do nálevu alebo liehovej tinktúry (valeriánske kvapky) drvený podzemok.

Pred dlhodobým užívaním ľubovníka sa poraďte s lekárom – môže znižovať účinky niektorých liekov a tiež spôsobuje vyššiu citlivosť na slnečné žiarenie.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
905 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
905 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.