Hľadať
Dom a záhrada

Viete, ako správne vetrať?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
2 min.
607 prečítanie
Viete, ako správne vetrať?
Bez vetrania sa nezaobídeme - ani my, ani budovy, v ktorých žijeme. Ľuďom sa v prostredí s nedostatkom kyslíka a prebytkom CO2 zle premýšľa, horšie sa sústredia a bolí ich hlava. Stavby zase majú vzhľadom k hromadeniu vodnej pary väčší sklon k tvorbe plesní. Okrem toho je z budov potreba odvetrávať radón, ktorý sa v nich tvorí rozkladom uránu z podložia a pri dlhodobom vystavení môže spôsobovať rakovinu. Kedy, ako často a akým spôsobom teda v obytných miestnostiach vymieňať vzduch vetraním?

Čím väčšia zima, tým intenzívnejšie vetrajte

Na jar a v miernom lete môžete pokojne nechať celý deň otvorenú ventilačku (ale musíte počítať s tým, že sa do bytu dostane tiež o veľa viac hmyzu a prachu). V zime sa však snažte vetrať čo najväčším otvorom - a čím chladnejšie, tým kratšiu dobu. Behom 3-5 minút sa stihne vymeniť vzduch, ale neochladí sa steny. V miestnosti je potom za krátku chvíľu opäť teplo, na rozdiel od vytrvalého vetrania pomocou mikroventilácie alebo ventilácie.

Keď je horúco, nechajte radšej okná cez deň zatvorené - zamedzíte tak prúdeniu horúceho vzduchu dovnútra. Vetrajte v noci alebo skoro ráno, ideálne prievanom.

V prípade smogovej situácie alebo inak zhoršených rozptylových podmienok sa vetrať vôbec neodporúča, je ale ťažké sa bez čerstvého vzduchu obísť úplne. Môžete skúsiť krátko vyvetrať vždy v čase, keď viete, že v miestnosti nebudete následne niekoľko hodín zdržiavať. Nežiaduce častice zo vzduchu sa aspoň čiastočne usadí. Pokiaľ sú ale hladiny škodlivín naozaj vysoké, je lepšie sa dočasne zmieriť s vyššou vlhkosťou aj bolesťami hlavy.

Ako často vetrať?

Záleží na tesnosti vašich okien a tiež na tom, koľko času v miestnosti strávite. Miestnosť, kde spíte, by ste mali vetrať minimálne ráno a večer. Ak sa v priestore zdržiavate celý deň, pridajte aspoň jedno vyvetranie cez deň - v prípade dobre tesniacich okien pokojne každú hodinu. Nezabúdajte vetrať po varení, žehlení s naparovaním alebo po sprchovaní.

Nesušte v byte bielizeň - dochádza tak k nadmernému zvyšovaniu vlhkosti. Ak nemáte inú možnosť, snažte sa sušiť pri otvorenom okne alebo vetrajte aspoň raz za hodinu. Ideálne je sušiť bielizeň na záhrade, na balkóne alebo v sušiarni.

Súkromie a bezpečie pri vetraní

Otvorenými oknami môže do bytu vnikať prach, peľ a hmyz, alebo dokonca vtáky a iné zvieratá. V prípade okien do ulice odhaľujete súkromie svojho bývania a keď z miestnosti odídete, vystavujete sa riziku vniknutiu cudzích osôb do vášho domu či bytu. Časť týchto rizík možno elegantne vyriešiť s pomocou vonkajších žalúzií: pri vetraní zabránia prieniku nepovolaných osôb, vtákov alebo zvierat a obmedzia pohľady zvonku, pričom do miestnosti prepúšťajú denné svetlo. Ešte vyššiu úroveň zabezpečenia ponúkajú predokenné rolety vo vodiacich lištách. Vonkajšie rolety majú dve úrovne zatiahnutia - úplné zatemnenie a potom stav, keď je spodná lamela v najnižšej polohe, ale medzi lamelami zostávajú voľné vetracie otvory.

Ak vás pri vetraní trápi hlavne hmyz, skúste siete proti hmyzu do okien aj dverí.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
607 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
607 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.