Hľadať
Sezónne témy

Čo dorobiť na jeseň na záhrade?

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
589 prečítanie
Čo dorobiť na jeseň na záhrade?
Začiatkom novembra už začíname riešiť zazimovanie záhrady, mali by sme ale myslieť aj na jesenné zrytie záhonov, pokosenie trávnika, prípadne siatie zeleniny pre prvý jarný zber. Čo ešte stihnúť, než začne mrznúť?

Okrasná a úžitková záhrada v novembri

Okolo prvých mrazíkov zberáme posledné plody aj koreňovú zeleninu, pokiaľ nemrzne, vysievame zeleninu pre prvý jarný zber. Pred zimou posekáme trávnik, pohrabeme opadané lístie a zrýľujeme neosadené záhony. Hľuzy georgín po prvom premrznutí vyberieme zo zeme a uskladníme, vsádzať naopak môžeme tulipány a ďalšie cibuľoviny. Okolo stromov a na jahodové záhony je vhodné v plytkej vrstve zaryť dávku odležaného kompostu alebo hnoja.

Nepodceňujte jesenné rytie – pomôže pôde zregenerovať a oslabí zvyšnú burinu.

Ako zazimovať pergolu, markízy a záhradný nábytok

Moderné hliníkové pergoly nie je potrebné nijako zvlášť čistiť - stačí základná údržba, t.j. odstránenie hrubých nečistôt, vyčistenie odtokových kanálikov a ošetrenie gumového tesnenia lamiel špeciálnym prípravkom. Lamely pred zimou naklopte na 90°, aby ste zabránili ich primrznutiu. Vonkajšie markízy úplne zatiahnite, aby nenavlhli.

Nezabudnite vypustiť vodu z hadíc, aby v nich nezmrzla a neroztrhala ich. Na suché miesto treba uložiť záhradné náradie a nábytok, prípadne ho prikryť plachtou. Vyčistite aj podlahy pod pergolou, na terase alebo na balkóne.

Zimný úkryt pre ježkov a hmyz

Perfektne uprataná záhrada je síce príjemná na pohľad, v zime ale nemá šancu poskytnúť možnosť prezimovať rôznym živočíchom. Drobné zvieratká (ježko, ale aj užitočný hmyz, napríklad lienka sedembodková) pritom potrebujú kôpku lístia, konárov, pokosenej trávy a pod., kde môžu bezpečne stráviť zimu. Ak chcete vyjsť zvieratám v ústrety, nechajte niekde v rohu záhrady podobnú kôpku.

Alternatívne môžete vyrobiť alebo kúpiť ježkový domček alebo búdku, hadník pre hady a jašterice, prípadne hmyzí hotel. Vtáčím kŕmidlom potešíte hladné vtáčiky, ktoré tak zároveň máte možnosť v záhrade zblízka pozorovať.                                                                                                   

Ježko menšie ako 600 gramov vonku zimu neprežije, ak takého na záhrade v druhej polovici novembra nájdete, odvezte ho do záchrannej stanice.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
589 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
589 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!