Hľadať
Dom a záhrada
7. septembra 2023

Jesenné hrantíky: čím môžete v septembri ozdobiť balkón alebo parapet?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
82 prečítanie
Jesenné hrantíky: čím môžete v septembri ozdobiť balkón alebo parapet?
Leto končí a balkónové letničky odkvitajú. Nie je ale nutné sa až do mája dívať na prázdne hrantíky – zistite, aké rastliny vám môžu zdobiť balkón, terasu alebo okná aj na jeseň a v zime.

Kvitnúce hrantíky: chryzantémy a rozchodník

Ak si chcete predĺžiť sezónu bohatých a farebných kvetov, môžete vysadiť hrantíky tradičným jesenným kvetom – chryzantémou. Chryzantémy vyžadujú čerstvý vzduch, vlhko a polotieň, sú tiež pomerne náročné na hnojenie, najmä pred rozkvetom. Pred prvými zmiešanými a snehovými zrážkami ich treba chrániť prenesením pod pergolu alebo iný záhradný prístrešok. Prečítajte si aj o iných rastlinách, ktoré sa hodia do pergoly.

Odrody chryzantém vhodné do kvetináčov – typ „multiflora“

  • Danielle
  • Delaware
  • Chelsey
  • Cheryl
  • Morgan
  • Blanche Poiteviné Supreme
  • Pamplona Jogger
  • Barcelona Jogger

Krásne a dlho kvitnú aj rozchodníky - skúste rozchodník purpurový alebo kamčatský. Až do októbra vás bude tešiť fialový rozrazilec (hebe), z veľkého množstva farieb sa dá vyberať u bršlenov. Kvitnúce rastliny v nádobách dobre doplní vždyzelený krušpán alebo boleráz (buxus).

Jesenná klasika: vresy a vresovce

Keď sa povie „kvitnúce jesenné hrantíky“, väčšine záhradníkov sa vybaví vres. Rastliny s bielymi a ružovými kvietkami na jeseň jednoducho patria. Vaše okná a balkóny ale môže ozdobiť aj vresovec, odolná a po celý rok kvitnúca rastlina rovnakého rodu ako vres. Obaja potrebujú kyslú pôdu a neznášajú hnojivo s obsahom vápnika.

Originálna ozdoba: okrasné trávy, kapusta a kel

Okrasný kel alebo kapusta si do zimných kvetináčov môžete zaobstarať až budúci rok – semenáčiky sa vysádzajú medzi májom a júlom, semienka sa vysievajú v marci alebo apríli. Potom sa vám ale odmení pestrou paletou farieb (čím bližšie je teplota k nule, tým zaujímavejšie sa rastlina sfarbuje).

Napriek tomu, že ide o vyšľachtené okrasné odrody, farebná kapusta i kel sú stále jedlé! Potrebujú obvykle len o niečo dlhšiu tepelnú úpravu.

Výborným doplnkom do kvetináčov sú rôzne druhy okrasných tráv, napríklad kostrava alebo ostrica. Zaujímavými farbami listov oživí jesenné hrantíky aj dlužicha.

Vítame Vianoce: ihličnany a cezmína

Kto je pripravený, nie je prekvapený - v zálohe tak môžete mať už aj hrantíky a vonkajšie kvetináče s vianočnou tematikou. Terasu celoročne ozdobia zakrpatené ihličnany, ktoré je možné nakombinovať aj s vresmi.

Zakrpatené ihličnany do nádob

  • borievky
  • tisy
  • cyprušky
  • kryptomérie
  • borovice (kosodreviny)
  • smreky

Vedľa ihličnanov môžete mať v kvetináči aj cezmínu ostrolistú, ktorá sa k nám ako symbol Vianoc dostala z Anglicka a Ameriky. Pokiaľ stojíte aj o typické červené bobuľky, potrebujete minimálne dve rastliny – tento druh nie je samosprašný. Plody sú však pre človeka jedovaté, nemali by ste ju preto radšej pestovať v domácnosti s malými deťmi.

Zaskočili sme vás zmienkou na Vianoce? Pripomeňte si náš minuloročný článok, ako na to, aby pre vás Vianoce neboli utrpením.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
82 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
82 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.