Hľadať
Dom a záhrada

Pergola, markíza, slnečník? Ako zastrešiť a zatieniť terasu

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
1146 prečítanie
Pergola, markíza, slnečník? Ako zastrešiť a zatieniť terasu
Terasa pri byte alebo domu je ideálnym miestom na relaxáciu a pobyt na čerstvom vzduchu od jari do jesene. Aby tam ale bolo príjemne, aj keď poprcháva alebo páli slnko, je potrebné ju vhodne zatieniť, prípadne zastrešiť. Aké sú možnosti?

Zastrešenie pomocou bioklimatickej pergoly

Pergola je synonymom príjemného vonkajšieho posedenia. Nemusíme ju stavať len na terasu, môže nájsť svoje miesto napríklad aj uprostred záhrady.

Kto má bioklimatickú pergolu, má vyhrané: hliníkové lamely je možné úplne zaklopiť, a tým sa ochrániť pred dažďom, alebo naklápať až do uhla 130 °. Dažďová voda odteká stojkami. Strechu je možné dokonca rozdeliť do niekoľkých sekcií, v ktorých lamely naklápate zvlášť.

Pergolu, ktorá nie je bioklimatická, je možné zastrešiť pomocou polykarbonátových dosiek s UV stabilizáciou (bez nej by rýchlo zožltli a popraskali). Tie chránia pred dažďom, ale prepúšťajú svetlo. Dutinky v polykarbonáte sa však často zanášajú prachom a strecha potom vyzerá „špinavá“.

Zatienenie terasy markízou

Chcete na terase vzdušnejší priestor? Terasové markízy sa dajú ľahko zatiahnuť a poradia si so slnečnými lúčmi aj miernym dažďom. Látky markíz ISOTRA sú vode odolné, chránené proti zašpineniu a vyblednutiu farieb.

Zatiahnuť markízu je určite pohodlnejšie ako spratať slnečník, pokiaľ sa blíži víchrica. A navyše, ak občas zabúdate, je možné markízu vybaviť špeciálnym snímačom, ktorý ju so západom slnka sám zatiahne.    

 

V našom článku zistíte, či sa vám hodí viac markíza s nosným profilom, alebo bez neho.

Slnečník: pozor na stabilitu

Slnečník je pravdepodobne najľahšou voľbou pri zatienení terasy. Ale pozor: aby obsiahol rozumne veľkú plochu, musí byť aj slnečník dostatočne veľký. Potom je potrebné ho usadiť medzi niekoľko betónových dlaždíc, pri nepoužívaní dôsledne sklápať a v prípade veľkého vetra celú konštrukciu zožať, inak ju víchor môže polámať.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1146 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1146 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.