Hľadať
Dom a záhrada
22. novembra 2023

Jeseň v zimnej záhrade

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
95 prečítanie
Jeseň v zimnej záhrade
Záhrada už na posedenie naozaj neláka, o to viac ale na jeseň a v zime môžeme vyťažiť zo zimnej záhrady. Tipy, ako zimnú záhradu čo najlepšie využiť? Máme.

Čo je vlastne zimná záhrada?

Stručne povedané - konštrukcia s presklenými stenami aj strechou, ktorá je pevnou súčasťou domu. Ako názov napovedá, obvykle sa využíva na pestovanie rastlín, ktoré potrebujú dostatok svetla. Zďaleka nejde ale len o skleník prepojený s domom: jej prístupnosť z interiéru predurčuje zimnú záhradu na trávenie voľného času uprostred zelene bez nutnosti znášať výkyvy počasia. O tom, akými rastlinami zimnú záhradu osadiť, sme písali v tomto článku.

Pracovňa, jedáleň aj telocvičňa: ako využiť zimnú záhradu

Pokiaľ chcete využívať zimnú záhradu aj cez zimu, mala by byť vykurovaná. So zaisteným kúrením potom môžete tráviť v zeleni pokojne väčšinu dňa: nie je výnimkou zriadiť si v zimnej záhrade domácu pracovňu alebo malú telocvičňu s posilňovacou lavicou či bežeckým pásom.

Na čo môžete tiež využívať zimnú záhradu

  • pre kancelársku prácu z domu
  • na stolovanie (raňajky, desiata, večera, prípadne aj víkendový obed)
  • ako priestor na cvičenie (jóga, pilates, jednoduché posilňovanie...)
  • na počúvanie hudby či podcastov
  • na čítanie knižiek, novín alebo časopisov
  • na organizovanie večierkov a osláv
  • na bezpečné pozorovanie búrky alebo snehovej fujavice
  • jednoducho len k odpočinku v zeleni so šálkou čaju, kávy, kakaa...

Proti zvedavým pohľadom alebo nadmernému množstvu slnečných lúčov v teplej časti roka je nutné zimnú záhradu vhodne zatieniť. Z troch typov roliet Veranda vhodných pre zimné záhrady si môže každý pre tú svoju vybrať model, ktorý mu bude najlepšie vyhovovať. Dva z nich, Veranda HRV08-ZIP a Veranda HRV80-ZIP, sú vybavené zipsovým systémom, ktorý zaisťuje, že látka zostáva v každej polohe dolného profilu náležite napnutá, a zabraňuje vykĺznutiu látky z vodiacich líšt. O roletách Veranda HRV52 a Veranda HRV08-ZIP sme písali v tomto minuloročnom článku, o novinke Veranda HRV80-ZIP tento rok tu.

Do zimnej záhrady môžete tiež priviesť vodu a zariadiť si v nej vaňu alebo vírivku. Kúpanie v zeleni s výhľadom do prírody má veľké kúzlo, nesmieme ale pochopiteľne zabudnúť na zatienenie proti pohľadom zvonku-na to možno využiť napríklad roletu Veranda HRV08-ZIP, ktorú je možné nainštalovať ako s rolovaním zhora nadol, tak aj zdola nahor alebo do strany.

Inšpirovali sme vás, ako si spríjemniť jeseň v zimnej záhrade?
 

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
95 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
95 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.