Hľadať
Dom a záhrada
1. februára 2024

Vyberáme rastliny do zimnej záhrady

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
160 prečítanie
Vyberáme rastliny do zimnej záhrady
Túžite po krásnej zimnej záhrade, z ktorej sa budete radovať po celý rok? Tajomstvo tkvie vo výbere tých správnych rastlín. Ako na to?

Pri výbere rastlín do zimnej záhrady treba zvážiť, či je záhrada vykurovaná alebo nie. Výsledná teplota má totiž veľký vplyv na životnosť našich rastliniek.

Keď zimnú záhradu nevykurujete

Pokiaľ záhradu nevykurujete, môžete sa poobzerať po subtropických rastlinách. Typická teplota pre zimnú záhradu je medzi 5 až 10 stupňami. Dôležité je, aby cez noc bola teplota o niečo nižšia. Do nevykurovanej záhrady môžete zaobstarať napríklad citrusy, figovníky, eukalyptus, gardéniu, mučenku alebo biely zázvor. Nevykurovaná zimná záhrada je vhodná aj na prezimovanie muškátov, ktoré by vonku inak nevydržali.

Keď zimnú záhradu vykurujete

Vo vykurovanej záhrade sa teploty pohybujú medzi 16 až 26 stupňami. Vykurovaná zimná záhrada sa ďalej vyznačuje vysokou vlhkosťou. Také prostredie je podobné tropickému podnebiu. Podľa toho môžete vyberať aj vaše rastlinky – iba dbajte na to, aby rovnaké teploty panovali aj v noci. Či je totiž niečo, čo tropické rastliny zle znášajú, je to práve kolísavá teplota. Do vykurovanej zimnej záhrady sa hodia najmä orchidea, bromélia, pomarančový jazmín, kardamóm, parožnatka (charophyte), atď. Ďalej môžete zasadiť aj banánovník, okrasný zázvor alebo kávovník.

Tropické rastliny sú veľmi chúlostivé a príliš veľa slnka by ich mohlo popáliť. Preto je vhodné cez leto vykurovanú zimnú záhradu zatieniť vonkajšími žalúziami, alebo látkovými roletami. V spoločnosti ISOTRA vám odporúčame tieniacu techniku určenú špeciálne pre zimnú záhradu.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
160 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
160 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.