Hľadať
Sezónne témy

Jarné upratovanie: umývanie okien, výmena llôžkovín a čistenie žalúzií

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
614 prečítanie
Jarné upratovanie: umývanie okien, výmena llôžkovín a čistenie žalúzií
Jar je v plnom prúde. Ak ste sa ešte nedostali na jarné upratovanie, je najvyšší čas: celý byt a dom chce poriadne upratať. Čím začať, na čo nezabudnúť a ako postupovať pri dôkladnom jarnom upratovaní?

Veľké jarné upratovanie: postup a stratégia

Priniesli sme vám návod na dôkladné jesenné upratovanie. Pri jarnom upratovaní to bude podobné.

Postupujeme od stropu k podlahe. Ometieme pavučiny, utrieme prach na horných skrinkách a zárubniach dverí, vyčistíme svietidlá. Vyperieme záclony a závesy, prípadne vyčistíme tieniacu techniku, pokiaľ to potrebuje. Horizontálne žalúzie býva potrebné čistiť lamelu po lamele, naopak rolety alebo plisse žalúzie sa odprašujú používaním a čistenie nebýva nutné.

Ako čistiť vonkajšie žalúzie sa dočítate v tomto článku.

Skontrolujeme vymaľovanie, vyčistíme vypínače, umyjeme dvere a kľučky. Môžeme otočiť matrace a vymeniť periny za tenšie letné. Na záver povysávame a vytrieme, radšej ako kedysi na kolenách s handrou, aby sme sa dostali naozaj do všetkých rohov a škár.

Umývanie okien

Nezabudneme umyť okná – aj keď sme to už tento rok robili. Aktuálne prebieha peľová sezóna ihličnanov a snáď všetky okná v republike sú plné žltých bodiek. Pokiaľ bude naďalej teplo, môže trvať kvitnutie smrekov až do júna. Ak spŕchne, hurá na umývanie okien. V našom článku si môžete prečítať podrobný návod, ako na to, v skratke: umývame pri vonkajšej teplote 10–20 °C, ideálne, keď je pod mrakom. Začneme s rámami, potom namočíme sklá a zotrieme stierkou alebo vysávačom na okná. Doleštíme čistou mikroutierkou.

Kúpeľňa a kuchyňa

Tieto miestnosti budú vyžadovať trochu viac práce: v kúpeľni sa pozrieme, čo všetko potrebuje zbaviť vodného kameňa, hrdze alebo plesne, a použijeme špeciálne prípravky.

V kuchyni vyčistite rúru a ďalšie spotrebiče, urobte poriadok v špajze a v chladničke a pokiaľ možno vyberte obsah všetkých poličiek a zásuviek, vymyte ich a pretrieďte nepoužívané pomôcky.

Jarné upratovanie záhrady

Po svätojánskom raste, teda koncom júna alebo začiatkom júla, striháme neopadavé kríky v živých plotoch. Platí pravidlo, že vrch plotu by mal byť užší ako základňa, strih teda vedieme mierne našikmo.

Koncom kvetu alebo po odkvitnutí ostrihajte kôstkoviny, rany sa im budú lepšie hojiť a nebude hroziť klejotok. Trávnik môžete prevzdušniť vertikutátorom alebo aspoň hrabľami.

Záhradný odpad môžete naštepovať a buď skompostovať, spáliť v krbe alebo použiť namiesto mulčovacej kôry na záhony.

Nezabudli ste po zime skontrolovať pergolu? Bioklimatické pergoly vyžadujú len minimálnu údržbu, napriek tomu sa treba pozrieť, či napríklad nenapadali listy a vetvičky do odtokových kanálikov.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
614 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
614 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.