Hľadať
Sezónne témy
7. novembra 2022

Halloween a Dušičky: pocta tým, ktorí nás opustili

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
437 prečítanie
Halloween a Dušičky: pocta tým, ktorí nás opustili
Mnoho kultúr po celom svete na prelome októbra a novembra nejakou formou spomína na svojich predkov a zosnulých členov rodiny. Aké tradície prevádzkujete okolo sviatku Všetkých svätých vy a čím sa môžete inšpirovať?

Halloween

Na prvom mieste sa budeme venovať Halloweenu nie preto, že by sme tento anglosaský sviatok uprednostňovali, ale čisto z toho dôvodu, že je v kalendári najskôr. Názov Halloween pochádza zo skratky All Hallow's Eve, teda „večer pred sviatkom Všetkých svätých“. Sviatok Všetkých svätých si západné kresťanstvo pripomína prvého novembra a podobne, ako keď napríklad chodí Mikuláš v predvečer samotného sviatku svätého Mikuláša, oslavujeme aj Halloween v predvečer Všetkých svätých.

Halloween sa u nás uchytil zrejme preto, že jeho výzdoba je veselá a jednoduchá. Vyrábať najrôznejšie strašidelné dekorácie a dlabať tekvice baví predovšetkým deti, aj pre dospelých ide ale o vítanú vzpruhu pred nadchádzajúcou ponurou zimou. Žiarivo oranžové tekvice ale nie sú pôvodnou halloweenskou výzdobou: pôvodne sa vydlabávali repy, a to aj u nás. V starom keltskom kalendári potom noci z 31. októbra na 1. novembra vládol Samhain, jeden zo štyroch hlavných sviatkov. Pre Keltov išlo o dobu, kedy sa stierajú hranice medzi svetom živých a svetom mŕtvych, zosnulí sa môžu dočasne vrátiť na zem a živí zase navštíviť podsvetie.

Či už budete chcieť osláviť Halloween, alebo keltský Samhain, nič vám nebráni v usporiadaní oslavy napríklad na záhrade, pokiaľ nenastanú vyložené čľapkanice. A aj keby nastali, ochráni vás bioklimatická pergola so zaťahovacou strechou a postranným tienením.

Día de Muertos

V Mexiku, ale aj v niektorých krajinách Strednej a Južnej Ameriky sa pripomienka našich drahých zosnulých nazýva jednoducho Deň mŕtvych. Ide o pestrú záležitosť plnú kostýmov kostlivcov, oranžových kvetov, jedla a pitia. Tento fenomén spodobil v posledných rokoch aj množstvo animovaných filmov, napríklad Coco alebo Kniha života. Zosnulým rodiny zdobia špeciálne oltáre, kam umiestňujú ich fotografie a prestierajú obľúbené pokrmy nebožtíkov. Inšpirujte sa obrázkami z mexických osláv a vyrobte si napríklad obrázok kostlivca ako dekoráciu na sklo.

Dušičky

Na české Dušičky príde rad až druhého novembra, po Halloweene (31. 10.) a sviatku Všetkých svätých (1. 11.). České rodiny v tomto období tradične navštevujú cintoríny a upravujú náhrobky svojich príbuzných. Cez dušičkový víkend tak obvykle hustne doprava a v kombinácii s hmlami alebo dažďami, ktoré sú v tomto čase obvyklé, hrozí zvýšené riziko dopravných nehôd. Časť ľudí preto chodí na cintorín už cez predchádzajúci víkend alebo na Deň vzniku samostatného českého štátu (28. 10.), kedy je voľno a sú zatvorené obchody.

Vyrobte si s nami jesenný veniec, ktorý môžete zavesiť na dvere, ale použiť aj ako originálnu dekoráciu na hrob.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
437 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
437 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!