Hľadať
Sezónne témy
7. novembra 2022

Halloween a Dušičky: pocta tým, ktorí nás opustili

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
351 prečítanie
Halloween a Dušičky: pocta tým, ktorí nás opustili
Mnoho kultúr po celom svete na prelome októbra a novembra nejakou formou spomína na svojich predkov a zosnulých členov rodiny. Aké tradície prevádzkujete okolo sviatku Všetkých svätých vy a čím sa môžete inšpirovať?

Halloween

Na prvom mieste sa budeme venovať Halloweenu nie preto, že by sme tento anglosaský sviatok uprednostňovali, ale čisto z toho dôvodu, že je v kalendári najskôr. Názov Halloween pochádza zo skratky All Hallow's Eve, teda „večer pred sviatkom Všetkých svätých“. Sviatok Všetkých svätých si západné kresťanstvo pripomína prvého novembra a podobne, ako keď napríklad chodí Mikuláš v predvečer samotného sviatku svätého Mikuláša, oslavujeme aj Halloween v predvečer Všetkých svätých.

Halloween sa u nás uchytil zrejme preto, že jeho výzdoba je veselá a jednoduchá. Vyrábať najrôznejšie strašidelné dekorácie a dlabať tekvice baví predovšetkým deti, aj pre dospelých ide ale o vítanú vzpruhu pred nadchádzajúcou ponurou zimou. Žiarivo oranžové tekvice ale nie sú pôvodnou halloweenskou výzdobou: pôvodne sa vydlabávali repy, a to aj u nás. V starom keltskom kalendári potom noci z 31. októbra na 1. novembra vládol Samhain, jeden zo štyroch hlavných sviatkov. Pre Keltov išlo o dobu, kedy sa stierajú hranice medzi svetom živých a svetom mŕtvych, zosnulí sa môžu dočasne vrátiť na zem a živí zase navštíviť podsvetie.

Či už budete chcieť osláviť Halloween, alebo keltský Samhain, nič vám nebráni v usporiadaní oslavy napríklad na záhrade, pokiaľ nenastanú vyložené čľapkanice. A aj keby nastali, ochráni vás bioklimatická pergola so zaťahovacou strechou a postranným tienením.

Día de Muertos

V Mexiku, ale aj v niektorých krajinách Strednej a Južnej Ameriky sa pripomienka našich drahých zosnulých nazýva jednoducho Deň mŕtvych. Ide o pestrú záležitosť plnú kostýmov kostlivcov, oranžových kvetov, jedla a pitia. Tento fenomén spodobil v posledných rokoch aj množstvo animovaných filmov, napríklad Coco alebo Kniha života. Zosnulým rodiny zdobia špeciálne oltáre, kam umiestňujú ich fotografie a prestierajú obľúbené pokrmy nebožtíkov. Inšpirujte sa obrázkami z mexických osláv a vyrobte si napríklad obrázok kostlivca ako dekoráciu na sklo.

Dušičky

Na české Dušičky príde rad až druhého novembra, po Halloweene (31. 10.) a sviatku Všetkých svätých (1. 11.). České rodiny v tomto období tradične navštevujú cintoríny a upravujú náhrobky svojich príbuzných. Cez dušičkový víkend tak obvykle hustne doprava a v kombinácii s hmlami alebo dažďami, ktoré sú v tomto čase obvyklé, hrozí zvýšené riziko dopravných nehôd. Časť ľudí preto chodí na cintorín už cez predchádzajúci víkend alebo na Deň vzniku samostatného českého štátu (28. 10.), kedy je voľno a sú zatvorené obchody.

Vyrobte si s nami jesenný veniec, ktorý môžete zavesiť na dvere, ale použiť aj ako originálnu dekoráciu na hrob.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
351 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
351 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.