Hľadať
Sezónne témy

Jeseň v pergole

Ing. Aneta Paroulková
2 min.
785 prečítanie
Jeseň v pergole
Babie leto odchádza a záhradu alebo terasu v najbližších týždňoch čaká zazimovanie - to ale neznamená, že musíte rezignovať na posedenie v pergole. Ako vybaviť pergolu, aby v nej bolo príjemne aj počas jesene?

Ochráňte pergolu proti vetru

Aby v pergole nefúkalo, s tým môžu pomôcť rôzne zásteny. Do hliníkových pergol sa hodia screenové rolety alebo vonkajšie žalúzie – pergola ARTOSI s ich montážou vopred počíta.

Zatienenie proti dažďu a prvému snehu

Pri bioklimatickej pergole nemusíte riešiť žiadne dodatočné zatienenie: naklápacie lamely s gumovým tesnením a riadeným odtokom si poradia s dažďom aj so snehom. Pri konfigurácii pergoly ARTOSI si môžete dokonca strechu rozdeliť na niekoľko sekcií a naklápať lamely nezávisle v každej z nich.                                 

Teplo v pergole

Aby vám bolo v pergole teplo, k tomu pomôžu už spomínané zásteny pred vetrom. S klesajúcimi teplotami to už ale nestačí: vtedy môžu prísť k slovu elektrické či plynové infražiariče. Obstaranie elektrického žiariča do pergoly je najjednoduchšie a najlacnejšie, musíte ale mať po ruke elektrickú zásuvku. Plynové horáky majú vlastnú propán-butánovú fľašu, umiestnite ich tam, kam práve potrebujete, a nemusíte sa obmedzovať dosahom kábla.

Oproti elektrickým ich však môžete používať len v dobre vetraných priestoroch – zatienenie pergoly proti vetru tak nemôže byť príliš veľké. Tepelnú pohodu v pergole doladíte hrejivými dekami, ktoré bývajú k dispozícii aj na záhradkách reštaurácií.

U infražiaričov, ktoré budete používať vonku, si overte ich odolnosť proti vode (IP).

Dostatok svetla

S príchodom jesene sa rýchlejšie stmieva, čo sa ešte výraznejšie prejaví pri skončení letného času cez posledný októbrový víkend. Trávenie voľných večerov v pergole potom okrem chladu skomplikuje aj skorý nástup tmy. Do bioklimatickej pergoly ARTOSI môžete zabudovať LED pásik alebo použiť jednotlivé LED svietidlá, či už závesné, alebo na položenie na stôl alebo na zem. O výbere vonkajšieho osvetlenia pergoly alebo terasy sme písali tu.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
785 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
785 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.