Hľadať
Sezónne témy
19. júna 2023

Relaxácia doma - odplavte starosti vo vani

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
297 prečítanie
Relaxácia doma - odplavte starosti vo vani
Vaňa alebo aj sprcha je pre veľa z nás synonymom relaxácie. Teplá voda odplavuje starosti a pomáha nám sa uvoľniť. Ako najlepšie relaxovať v kúpeľni?

Kúpeľ všetkými zmyslami

Starostlivosť o seba je základom psychického aj fyzického zdravia a bez pravidelného odpočinku nemôžete čakať, že dlhodobo vydržíte fit. Relaxácia v prostredí vlastnej kúpeľne sa ponúka: napustená vaňa na odpočinok priamo zvádza. Pri odpočívaní vo vani môžete zapojiť všetky zmysly:

Hmat

Pridajte do vane penu alebo šumivú guľu, hrajte sa s ňou a sledujte jej premenlivé textúry. Kožou vnímame aj teplotu vody: mala by byť teplá, ale nie nepríjemne horúca. Keď je horúco, môže priniesť príjemnú pohodu aj chladnejší kúpeľ. A ak máte vo vani alebo na sprchovej hlavici masážne trysky, môžete sa pohrať aj s intenzitou vodného prúdu.

Čuch

Zamestnať nos môžete prostredníctvom voňavých solí do kúpeľa, ďalších kúpeľových prípravkov, ale aj vonných sviečok, aromalámp alebo difuzérov. Vyberte si vôňu, ktorá sa vám páči, alebo zvoľte podľa jej vlastností: levanduľa alebo medovka upokojí, santal a pačuli povzbudzuje, citrón alebo bazalka pomáhajú od bolesti hlavy…

Chuť

Pripravte si do vane občerstvenie, ideálne niečo, u čoho nevadí, keby náhodou spadlo do vody. Ideálne je napríklad ovocie, spoločný kúpeľ vo dvojici si potom môžete spestriť napríklad aj pohárom sektu.

Sluch

K príjemnému kúpeľu je ideálne pustiť si relaxačnú hudbu. Pokiaľ ale chcete namiesto úplného vypnutia trochu zamestnať hlavu, skúste počúvať podcasty alebo audioknihy.    

Zrak

Knižky v kúpeľni navlhnú, ale časopis si do vane pokojne zoberte. Po vizuálnej stránke môžete podporiť odpočinok príjemným prostredím v kúpeľni, napríklad zladením obkladov, textílií a doplnkov.

Meditácia a hlboké dýchanie

Čas vo vani môžete využiť aj na meditáciu alebo dychové cvičenia. Zavrite oči, sústreďte sa na svoj dych a pomaly, zhlboka vdychujte a vydychujte. S každým výdychom si predstavujte, ako sa z vášho tela odplavuje všetko napätie a stres. Výhodou meditácie vo vani je, že máte dopredu zaistené vhodné a nerušené prostredie, vyhradíte si čas a teplá voda vás pomôže uvoľniť aj fyzicky.

Okno v kúpeľni

Máte v kúpeľni okno? Denné svetlo spríjemňuje napríklad čítanie vo vani, uľahčuje líčenie a vďaka možnosti vetrania bráni vzniku plesní. Aj okno v kúpeľni je ale potrebné vhodne zatieniť. O tienení do kúpeľne sme už písali. Všeobecne je kvôli vlhku v kúpeľni najvhodnejšie využiť vonkajšie tienenie, v rámci regulácie svetla najlepšie vonkajšie žalúzie. Ale aj ak chcete vnútorné tienenie, nie je nič stratené. Na kúpeľňové okno môžete použiť vnútorné horizontálne žalúzie, elegantné plisse alebo rolety deň a noc, ktoré vám poskytnú súkromie pri kúpaní za tmy.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
297 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
297 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.