Hľadať
Sezónne témy

Ako sa doma zahriať

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
669 prečítanie
Ako sa doma zahriať
Zima bude ešte dlhá a vyzerá to, že aj mrazivá. Nemusíte ale hneď zapínať kúrenie na maximum a pretopiť imanie. Objavte lacnejšie spôsoby, ako byť v teple.

Zahrejte sa pohybom

Keď sa budete hýbať, nebude vám zima - to nás učili už naše mamičky, a mali pravdu. Behať do kopca alebo do schodov je ideálne, zaberá ale aj prechádzka v ostrejšom tempe alebo výlet na bežkách. Vnútri v byte vás zahreje zumba alebo aerobic, ale aj joga.

Proti studeným končatinám skúste preventívne pravidelné sprchovanie teplou a studenou vodou. Keď sa vrátite premrznutí zvonku, pre okamžité prehriatie vám pomôže desaťminútový kúpeľ nôh v horúcej vode.

Pridajte vrstvu oblečenia a zababušte sa do deky

Ďalšia rozumná zásada overená generáciami – teplé ponožky a sveter vás zahrejú aj bez nutnosti rozpaľovať radiátory. A keby to nestačilo, zabaľte sa do teplej deky alebo plédu. Pocitovú teplotu zvýši aj izolácia zospodu – od sedačky (s pomocou teplých vankúšov a sedadiel) alebo podlahy. Studená podlaha je veľmi nepríjemná, je vhodné na to myslieť už pri stavbe a zvoliť teplejšie podlahové krytiny ako drevo alebo vinyl, prípadne po byte rozmiestniť koberce. Zaujíma vás, ako šetriť energiou nielen pri vykurovaní?

Mrznú vám na prechádzke ruky aj cez rukavice? Noste vo vreckách hrejivé vankúšiky - stačí stlačiť pliešok a vankúšik sa ihneď začne zahrievať. Vydrží hriať až pol hodiny a do pôvodného stavu ho dostanete povarením vo vode.

Termoska s čajom alebo iným horúcim nápojom

Teplo môžete do organizmu pridať aj zvnútra pomocou horúceho nápoja, polievky alebo napríklad misky horúceho čili con carne. Z nápojov nám tepelný komfort najviac zvýši zázvorový čaj s medom alebo ovocné čaje so škoricou a klinčekmi. Pozor na alkohol, ktorý síce pocitovo zahreje, v skutočnosti ale spôsobuje prúdenie krvi do pokožky a rýchlejšie ochladzovanie organizmu. Viete, aká je ideálna teplota v obytných miestnostiach? O zdravej teplote na pobyt aj spanie sme písali v tomto článku.

Korenie, ktoré zahrieva organizmus

  • Čili
  • kari
  • kurkuma
  • škorica
  • klinček
  • badyán
  • rasca

Lokálne sa môžete zahriať aj pomocou kapsaicínovej náplasti alebo prehrievacích krémov.

Zabráňte zbytočnému úniku tepla pomocou vonkajších žalúzií

Určite nie je od veci skontrolovať, či vám niekde v byte neťahá alebo inak neuniká teplo. Tepelné straty obmedzia aj screenové rolety alebo vonkajšie žalúzie. Vďaka vonkajším žalúziám mimochodom ušetríte ako v zime za vykurovanie, tak v lete za klimatizáciu – v prvom prípade udržujú teplo vo vnútri domu, v tom druhom ho odrážajú von.

Teplo z krbu alebo quartzový ohrievač

Môžete si samozrejme aj prikúriť. Ale namiesto roztočenia ventilov kúrenia alebo používania drahých elektrických konvektorov ide prikurovať aj múdro – napríklad s pomocou quartzového ohrievača, ktorý patrí medzi najúspornejšie a najefektívnejšie zdroje tepla. V prípade, že máte doma krbové kachle, je potom samozrejme možné prikurovať drevom, teplo do domácnosti dodajú ale aj krby na biolieh (etanol). Ich prenosné varianty si môžete postaviť aj na stôl, neprodukujú dym a nepotrebujú teda komín.

Je to v hlave: ako zvýšiť subjektívny pocit tepla

Každý z nás má hranice chladu a tepla nastavené trochu inak – predovšetkým v prechodových týždňoch medzi ročnými obdobiami môžeme stretávať okoloidúcich v bundách aj v krátkych nohaviciach. Je možné ovplyvniť vlastné subjektívne vnímanie chladu – umožňuje to napríklad Wim Hofova metóda alebo autogénny tréning, kedy v ľahu pri uvoľnení „posielame teplo“ do rôznych častí tela.

Zahriať sa nám pomôžu aj farby v domácnosti alebo vône do aromalampy. Okrem vôní korenia, o ktorom sme písali v tabuľke vyššie, môžete vyskúšať aj zázvor alebo rozmarín.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
669 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
669 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.