Hľadať
Sezónne témy
9. októbra 2022

Farby pre zimnú pohodu: ako si zariadiť útulný domov v duchu hygge?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
529 prečítanie
Farby pre zimnú pohodu: ako si zariadiť útulný domov v duchu hygge?
Ako sa psychicky čo najlepšie pripraviť na zimu? Ktoré farby vám pomôžu, aby ste sa doma cítili dobre? Tipy a rady, ako si pred zimou zútulniť domácnosť.

Životný štýl hygge: ako si spríjemniť zimné obdobie

Hygge pochádza z Dánska a Dáni, rovnako ako všetci Škandinávci, dobre vedia, ako prežiť dlhé a tmavé zimy: obklopiť sa priateľmi, pridať svetlo sviečok a zabaliť sa do teplých diek a oblečenia.

Byť v teple je jednou z dôležitých podmienok hygge! O tom, ako udržať doma ideálnu tepelnú pohodu, sme písali tu. A dávajte pozor aj na zbytočné prefukovanie oknami a dverami.

Okrem vyššie spomenutého k hygge patrí dobré jedlo, šálka horúceho nápoja… a neoddeliteľným faktorom je aj útulné a príjemné prostredie. Pri zariaďovaní interiéru hygge kladie dôraz na neutrálne farby – práve tie pomáhajú vytvoriť pokojnú a pozitívnu atmosféru.

Vhodné farby pre zariadenie domova v štýle hygge

  • svetlo šedá
  • krémová
  • rôzne odtiene hnedej
  • hrejivé pastelové farby

Do neutrálnych, skôr svetlejších a teplejších farieb môže byť ladený nábytok aj doplnky – deky, vankúšiky a iné dekorácie. Zabúdať by sme ale nemali ani na zatienenie okien, ktoré v byte zaberajú pomerne veľkú plochu – pritom vnútorné žalúzie alebo napríklad plisse pôsobia najpríjemnejšie práve v prírodných odtieňoch.

Farby do zimného interiéru

Veľký prehľad, aký vplyv majú farby na váš organizmus, sme vám priniesli v lete. Práve v zime trávime obvykle doma najviac času, a preto sa hodí mať návrh interiéru farebne prispôsobený zimnému obdobiu – energiu, ktorú nemôžeme dopĺňať zo slnečného svitu, tak aspoň čiastočne získame späť z okolia. Optimistické farby môžete domovu dodať okrem doplnkov napríklad aj na vnútorných roletách alebo japonských žalúziách.

Aké farby nám v zime zdvihnú náladu?

  • žltá (oslobodzuje a prináša radosť)
  • oranžová (povzbudzuje a zahrieva)
  • ružová (roznežňuje a uvoľňuje)
  • modrá (upokojuje a harmonizuje)
  • zelená (vyrovnáva a pomáha relaxovať)

Okrem farebného vyladenia interiéru nezabúdajte aj v zime chodiť von (aspoň pol hodinky na čerstvom vzduchu pomôže našej psychike aj fyzickej kondícii). Jedzte zdravo, ale zároveň tak, aby vás jedlo zahrialo a zasýtilo – vhodné sú napríklad husté polievky, pečená zelenina alebo strukovinové eintopfy. Dostatočne odpočívajte a veľa spite, stretávajte sa s priateľmi a blízkymi a zima nemá šancu dostať sa vám na kobylku!

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
529 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
529 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.