Hľadať
Sezónne témy
20. septembra 2022

Ako sa starať o svoju duševnú pohodu?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
541 prečítanie
Ako sa starať o svoju duševnú pohodu?
Pohyb v prírode, harmonické prostredie a kvalitný spoločný čas s blízkymi ľuďmi – to všetko nám pomáha udržovať si duševné zdravie a dobrý psychický stav. S nadchádzajúcou jeseňou nás ovplyvňuje úbytok svetla, horšie počasie a ďalšie negatívne vplyvy. Skúste doplniť energiu a harmóniu do svojho života pomocou dobrej životosprávy, dostatku svetla a zmien v interiéri.

Stres, alebo depresia?

Niekedy je ťažké rozlíšiť, kedy každodenné problémy a stres prerástli do depresie. So stresom môžeme bojovať zlepšením životosprávy, relaxačnými cvikmi a rekreačnými aktivitami; v prípade depresie býva potrebné vyhľadať odborníka na duševné zdravie.

Príznaky depresie:

  • problémy so spánkom
  • poruchy príjmu potravy – nechutenstvo alebo naopak prejedanie
  • pokles energie, stála, nadmerná únava
  • problémy s pamäťou
  • apatia, nechuť aj do predtým obľúbených činností
  • smútok, podráždenosť, nevysvetliteľné zmeny nálad
  • zhoršená pamäť aj schopnosť sústredenia
  • znížené sebavedomie, pocity viny, úzkosti, bezcennosti
  • pesimistický náhľad na budúcnosť

Sezónna depresia prichádza na jeseň a v zime, obvykle sa každý rok vracia. Jej najobvyklejšia liečba je terapia svetlom: prečítajte si, ako prirodzeným spôsobom čo najviac zvýšiť príjem denného svetla počas zimných mesiacov.

Správna životospráva pomáha duševnému zdraviu

Kvalitný spánok, pravidelné a výživné jedlo, každodenný pohyb a obmedzenie elektronických zariadení a „obrazoviek“ aspoň pred spaním: všetci to poznáme, málokto to naozaj dodržiava. Ako bojovať so stereotypmi, lenivosťou a zlými zvykmi?

Nariaďte si budík na zaspávanie miesto na vstávanie. Skrátka si určite hodinu, kedy chcete byť v posteli, vyhraďte si dostatočnú dobu na výpravu (sprcha, čistenie zubov) a zapnite si každý deň „budíka na spánok“. Po jeho zazvonení v rýchlosti dorobte to, čomu sa práve venujete, vykonajte večerné rutiny a zalezte si do postele s knižkou alebo prehrávačom hudby/hovoreného slova. Bude sa vám lepšie vstávať a váš organizmus vám poďakuje.

Plánujte jedálniček: to je zasa trik na prísun kvalitného jedla. Nevymýšľajte si jedlá príliš zložité, z nedostupných surovín alebo také, ktoré vám veľmi nechutia. Keď si naplánujete večeru zdravú, ale pritom chutnú a nenáročnú na prípravu, nebudete mať chuť odbiť sa chlebom so salámou.

Pohyb je pre telesnú i duševnú kondíciu nesmierne dôležitý. Nájdite si druh pohybu, ktorý vás baví, a zaraďte ho niekoľkokrát týždenne napevno do diára, ako napríklad pracovné porady alebo návštevu lekára. Naučíte sa s ním počítať.

Dobíjajte energiu príjemným domácim prostredím

Prostredie, v ktorom bývame a pracujeme, má veľký vplyv na to, ako sa cítime. Pokúste sa doma čo najviac presvetliť interiér, udržujte lad a poriadok a podľa toho, čo vám práve chýba, nalaďte domov buď do pohody v štýle hygge, alebo doplňte energiu veselými farbami na interiérovom textile, tienení a inom zariadení miestností.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
541 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
541 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.