Hľadať
Sezónne témy
15. decembra 2022

Medzinárodný deň ochrany ozónovej vrstvy

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
477 prečítanie
Medzinárodný deň ochrany ozónovej vrstvy
16. septembra si pripomíname medzinárodný deň ochrany ozónovej vrstvy. Čo môžeme urobiť my sami pre jej zacelenie? A aké sú ďalšie spôsoby, ktorými pomáhať našej planéte? Každý z nás môže prispieť.

Montrealský protokol

V roku 1987, teda pred 35 rokmi, bol podpísaný Montrealský protokol. Ten vymenúva viac ako sto látok, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu, a určuje záväzné termíny, kedy musia svetové štáty ukončiť ich výrobu. Ide o jedinú medzištátnu zmluvu ohľadne životného prostredia, ktorú ratifikovali všetky štáty sveta.

Do roku 2009 sa podarilo eliminovať spotrebu 98 % chemických látok, ktoré protokol vymenováva. Napriek tomu je úplná obnova ozónovej vrstvy otázkou mnohých ďalších desaťročí: pri striktnom dodržiavaní protokolu by sa mala ozónová vrstva dostať do stavu ako pred rokom 1980 až zhruba za tridsať alebo štyridsať rokov.

Čo môžeme urobiť my?

Nepoužívať výrobky obsahujúce nebezpečné freóny a halóny – našťastie už sa vyskytujú čoraz menej. Ak máte staršie chladiace alebo klimatizačné zariadenie, ktoré ešte používa freóny, inovujte. Ďalší príspevok ku kvalite ovzdušia a stavu ozónovej vrstvy je obmedzenie individuálnej automobilovej dopravy. Automobilová a kamiónová doprava produkuje oxidy dusíka, ktoré sú pre ozónovú vrstvu taktiež škodlivé.

Starostlivosť o planétu

Ozónovou vrstvou starostlivosť o životné prostredie nekončí. Okrem rednutia ozónovej vrstvy sa stretávame aj s inou vrstvou v atmosfére: príliš veľa CO2 vypúšťaného do ovzdušia spôsobuje skleníkový efekt a otepľovanie našej planéty.

Znižovanie emisií CO2 je dlhodobý projekt pre vlády všetkých krajín, ale aj pre jednotlivcov. Okrem obmedzenia cestovania autom a lietadlom najviac pomôže šetrenie energiami. Čo bude mať navyše pozitívny vplyv aj na našu peňaženku.

O šetrení energiami sme písali napríklad v tomto článku. Teplo v interiéri pomôžu udržať napríklad aj vonkajšie žalúzie alebo screenové rolety. To samozrejme nie je ich jediná výhoda, a to ani s ohľadom na úspory energie: v lete naopak odrážajú páliace slnečné lúče a umožňujú tak šetriť za klimatizáciu.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
477 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
477 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.